Osveštanjem vinograda u Brčkom obilježen Sveti Trifun

Osveštanjem vinograda porodica Pajić u Bukviku, kod Brčkog, danas je obilježila Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, čemu su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz sva tri naroda, kao i prijatelji i rodbina ove porodice.

Dragan Pajić, vlasnik Vinarije “Pajić”, rekao je novinarima da mu je cilj da u ovom kraju oživi vinogradarstvo.

“Mislim da smo na dobrom putu. Iz godine u godinu ovo se održava, širimo naše vinograde, povećamo našu proizvodnju i sve je više ljudi koji vjeruju u ovo što radimo”, istakao je Pajić.

U Vinariji “Pajić”, gdje je zaposleno desetak radnika, prozvodi se pet sorti vina po savremenoj tehnologiji, a od prošle godine i šampanjac, nove količine vinjaka, a radi se i na proizvodnji vina “šardone barik”.

Pajići su vinogradarstvo u Posavini oživjeli prije sedam godina, nakon dva vijeka pauze, kada su na imanju u Bukviku zasadili prve zasade vinove loze.

Na imanjima porodice Pajić u naseljima Bukvik i Ražljevo danas se pod vinogradom nalazi desetak hektara zemlje, a cilj im je da prošire proizvodnju i proizvedu 50.000 čokota vinove loze i 50.000 litara vina godišnje.

Vina iz Vinarije “Pajić” osvajala su brojne nagrade za kvalitet na domaćim i inostranim takmičenjima, a mogu se naći na policama marketa širom BiH.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime