Osumnjičeni za paljevinu vikendice šefa policije u Brčkom na slobodi?

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nije zatražilo produženje pritvora Adnanu K. i Admiru Ž., koji se od 17. juna nalaze iza rešetaka zbog postojanja osnovane sumnje da su u noći između 6. na 7. juna u mjestu Gornji Zovik zapalili vikendicu čiji je vlasnik šef Jedinice kriminalističke policije Brčko distrikta Mustafa Aleta.
Osumnjičenima pritvor ističe sutra, a tužilaštvo još nije uputilo prijedlog Osnovnom sudu Brčko distrikta za produženje te zaštitne mjere, zbog čega postoji osnov da njih dvojica budu pušteni na slobodu, iako nije prestao da postoji osnov zbog kojeg su završili iza rešetaka.

U rješenju o određivanju pritvora navodi se da je “pritvor određen zbog postojanja razloga iz člana 132. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH”, odnosno zbog “postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na saučesnike”.

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog istrazi u ovom slučaju, pored dvojice navedenih, za paljevinu vikendice osumnjičen je i Adnan P., što je, kako kaže, potvrđeno i iz tužilaštva, uz obrazloženje da je on nedostupan organima gonjenja.

– Postoji osnov sumnje da iza cijele priče u stvari stoji Alden K., brat jednog od pritvorenih.

On dodaje da je Alden K. bio na meti policije i zbog sumnje da je učestvovao u mnogo ozbiljnijim krivičnim djelima, ističući da je potvrđeno da je on prijetio šefu brčanske kriminalističke policije Mustafi Aleti.

– Kolegijum Vlade Brčko distrikta upoznat je od strane šefa Policije s informacijom o izvršenom napadu na imovinu u vlasništvu šefa Jedinice kriminalističke policije, kao i ranijim pripremama određene kriminalne grupe usmjerenim na ugrožavanje njegove imovine. Iz Policije je navedeno da je pomenuti policijski službenik, u vezi s obavljanjem službenih poslova i zadataka, u prethodnom periodu bio izložen prijetnjama – saopšteno je iz Vlade Brčkog.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić u petak je bio na službenom putu, pa nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa paljevinom vikendice šefa njihove Krim policije, kao ni da li se iko od uhapšenih za to krivično djelo dovodio u vezu sa nedozvoljenom trgovinom oružjem ili sličnim krivičnim djelima.

Bez odgovora

Iz Tužilaštva Brčko distrikta nismo dobili odgovore na pitanja da li će tražiti produženje pritvora Adnanu K. i Admiru Ž., kao i da li postoji mogućnost da im ne bude produžen pritvor ukoliko do 16. jula, kada im ističe mjera pritvora, organima gonjenja ne bude priveden i osumnjičeni Adnan P.

Pitanja smo poslali 5. jula, a u petak nam je kratko rečeno da je portparol ovog tužilaštva Samir Beganović na godišnjem odmoru.

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime