spot_img
spot_img

Osnovni sud: Zaostatak zbog štrajka: 635 nerješenih predmeta

spot_img
spot_img

Presjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš rekao je da je zbog štrajka službenika i namještenika u Osnovnom sudu ova institucija u zaostatku za 635 nerješenih predmeta zbog neodržavanja ročišta tokom perioda štrajka.

On je na konferenciji za novinare rekao da je bez obzira na štrajk zaposlenih Osnovni sud tokom prvog dijela godine povećao svoju realizaciju za 72,10 odsto u odnosu za isti period prošle godine smanjivši broj zaostalih predmeta za 1598.

„Imamo priliv premeta veći nego prošle godine za isti period, ali ih uspijevamo rješavati te smo riješili i 1061 predmet u odnosu na isti period lani. Ovaj rezultat bi bio bolji da nije bilo štrajka i to će se odraziti na rezultate u narednom periodu. Zadovoljni smo ovom dinamikom, stim što smo dobili i dvoje sudija koji su nedavno imenovani od strane VSTV“, rekao je Tomaš dodajući da će u narednom periodu više aktivnsti biti usmjerene na smanjenje dužine suđenja.

Tomaš je izrazio zadovoljstvo što je Osnovni sud Brčko izabran da uz još četiri pravosudne institucije u BiH bude dio pilot-projekta Evropske komisije za efikasnost pravosuđa „CEPEJ“ čiji je cilj povećanje efikasnosti rada sudova.

„Ova institucija je osnovana 2002. godine i imali smo saradnju sa njima. Oni su kroz svoja iskustva dosta ubrzali rješavanje predmeta u Republici Srbiji i Hrvatskoj, te će njihova iskustva kada sagledaju situaciju kod nas pomoći i nama da brzo i efikasno riješimo 5.620 izvršnih i 1.928 ostavinskih predmeta koja do sada nismo stigli riješiti“, naveo je Tomaš rekavši da je metod rada ove organizacije da kroz monitoring daju preporuke za bolju efikasnost sudova.

Pored Osnovnog suda Brčko u ovom projektu učestvovaće i sudovi iz Sokolca, Trebinja, Livna i Cazina.

Osvrćući se na nedavno prekinuti štrajk službenika i naještenika u Osnovnom sudu Brčko distrikta Dragan Tomaš kaže da su radnici ove institucije nezadovoljni ponuđenim jer su, kako kaže, dobili ono što nisu tražili jer je dobijeno ono štoje Vlada distrikta ranije predložila.

 

(radiobrcko.ba)

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img