Osamnaest romskih porodica uselilo u nove stanove

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić uručili su danas ključeve 18 stanova romskim porodicama, koje su novi dom dobile na Novom Brčkom u zgradi socijalnog stanovanja.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta Akcija Roma, koji je finansirala Evropska unija, a uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH. Ukupna vrijednost objekta je 800 000 KM, od čega je Vlada izdvojila 150 000 KM kao i zemljište i ostale potrebne komunalne priključke.

- Reklama -

“Ovaj objekat je dio mnogo većeg projekta, koji uključuje lokalne zajednice širom BiH. Riječ je o projektu vrijednom 5 miliona evra, od čega će 2,5 miliona biti utrošeno na stambeno zbrinjavanje 150 porodica u BiH. Cilj je da se pruži podrška romskoj populaciji u okviru realizacije Akcionog plana za integraciju Roma u društvo u BiH, ali i u Evropi jer su i Romi Evropljani”, istakao je ambasador Vigemark.

Gradonačelnik Siniša Milić naglasio je da Brčko distrikt BiH ulaže dosta napora u zbrinjavanje romske populacije.

“Svjesni smo da je stambeno zbrinjavanje samo dio rješenja tako da nam u narednom periodu predstoji da radimo ozbiljnije i na potpunoj inkluziji ovog stanovništva. Na putu smo da razvijamo koncept socijalnog stanovanja kao model i način obezbjeđivanja stambenih jedinica za sve kojima je potreban takav vid stambenog zbrinjavanja i siguran sam da ćemo u narednom periodu usvojiti i zakon o socijalnom stanovanju”, dodao je Milić.

Eldina Aljić, korisnica stana, zahvalila je Evropskoj uniji i Vladi Brčko distrikta BiH, koji su njoj i njenoj tročlanoj porodici obezbijedili krov nad glavom.

“Omogućili su nam bolju budućnost. Do sada sam živjela sa majkom i ocem, a od danas moja porodica i ja imamo svoj stan”, zaključila je Aljićeva.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime