spot_img

Optuženom za pokušaj ubistva bivše supruge četiri godine zatvora

Published:

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Anđelka Majdančevića (51) iz G. Bukvika kod Brčkog optuženog da je, sredinom prošle godine, u ovom gradu pokušao ubiti bivšu suprugu i prijetio smrću susjedima koji su ga u tome spriječili.

Nakon izvođenja brojnih materijalnih dokaza, saslušanja većeg broja svjedoka i vještaka  na glavnom pretresu Tužilaštvo je u cjelosti uspjelo dokazati navode optužnice, koju je i ovom slučaju teškog krvnog delikta podiglo u vrlo kratkom roku nakon izvršenja krivičnog djela. S tim u vezi, optuženi je nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju četiri godine. Njemu su prethodno utvrđene pojedinačne kazne zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci za pokušaj ubistva odnosno od tri mjeseca za ugrožavanje sigurnosti.

Optužnicom podignutom nakon intenzivno vođene tužilačke istrage Majdančeviću je stavljeno na teret da je 03. jula prošle godine došao do stana njegove bivše supruge u Brčkom i tu je nakon kraće prepirke udarcima nožem pokušao lišiti života. Oštećena je nakon nekoliko udaraca uspjela pobjeći u dvorište, gdje ju je osumnjičeni sustigao i nastavio udarati dok ga njeni susjedi, koji su čuli povike u pomoć, nisu zaustavili i pozvali policiju – navedeno je u optužnici.

Po donošenju prvostepene presude, na koju se može izjaviti žalba, Majdančeviću je produžen pritvor zbog ocjene da još postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo. Optuženi se inače iz ovih razloga nalazi u pritvoru od samog početka postupka, kada je još postojala i opasnost da bi mogao vršiti uticaj na svjedoke i ometati krivični postupak. Po prijedlozima Tužilaštva Distrikta njemu je ova mjera određena odmah nakon hapšenja i kasnije više puta produžavana trajući i nakon što je Tužilaštvo u ovom slučaju ubrzo okončalo istragu i, u septembru, prošle godine podiglo optužnicu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img