spot_img
spot_img

Општи колективни уговор у Брчко дистрикту треба да донесу послодавци и Синдикат

spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ је заинтересована за уређивање свих области која се тиче доношења Општег колективног уговора у Брчком, али тако да буде уређен на задовољство радника али и послодоваца, са јасно дефинисаним правима и обавезама заинтересованих страна, рекао је шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу у Влади дистрикта и предсједник Економско-социјалног вијећа Брчко дистрикта Перо Гудељевић, додајући да су главни актери у доношењу Општег колективног уговора брчански послодавци и Синдикат.

Гудељевић је подсјетио да Економско-социјално вијеће Брчко дистрикта до сада није расправљало нити је имало нацрт или приједлог тог уговора, наглашавајући да се о томе задњих петнаестак година расправља.

– Очекујемо да се у наредном периоду покрене та процедура и Влада ће са своје стране помоћи максимално што може – рекао је Гудељевић.

Предсједник Синдиката Игор Бабић поздравио је намјеру локалне власти да се формира Служба за рад и радне односе у Дистрикту, чијим би се дјеловањем стекли предуслови за доношење Општег колективног уговора у Брчком.

– Уговор је предуслов за колективно преговарање, али изражавамо забринутост јер видимо да и у Федерацији БиХ и Републици Српској преговарање са реалним сектором иде јако тешко. Неће бити лако ни у Дистрикту. Послодавци у реалном сектору ће бити сигурно тврђи у преговорима, али се надамо да ће Влада Дистрикта заузети јасан став и да мора ставити раднике у први план, јер су они покретачи свега па и стварања капитала који остаје послодавцима – сматра Бабић, додавши да је коначно дошло вријеме да се цијене радници како не би одлазили за бољом и достојанственијом платом.

Предсједник Удружења послодаваца Брчко дистрикта Милијан Мирковић позвао је недавно све послодавце из Брчког да се активније укључе у рјешавање проблема из радно-социјалне политике Дистрикта.

Удружење послодаваца заједно са Владом и Синдикатом Дистрикта чине трипартитно вијеће који се активно требају уклључити у доношење неопходних аката везаних за права радника, па и Општег колективног уговора.

Мирковић је рекао да се константно треба радити на бољем положају радника и апеловао на послодавце да више поштују њихова права.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img