Opravdani zahtjevi pčelara Brčko distrikta

Na zahtjev udruženja pčelara održan je sastanak sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Pčelari su iznijeli probleme i poteškoće s kojima se susreću i konkretne zahtjeve vezane za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i nepostojanje zakona o pčelarstvu u Brčko distriktu.

Jedan od najvažnijih zahtjeva jeste visina podsticaja ali je i neophodna nabavka kamiona, kontejnera kao i repromaterijala kao i konačno usvajanje zakon o pčelarstvu u Brčko distriktu. Velike su štete u proteklom periodu a strahuju da ih ne bude još više.

- Reklama -

“Ja nemam ništa protiv poljoprivrede. Ako jedan čovjek može da kupi kamion od 50 ili 70 hiljada maraka, evo mi tražimo da bude 6.000 limit kamion stari da se kupi. To nam je važno za pčelarstvo da možemo da prevozimo pčele sa jedne paše na drugu.  To je stvar koja mislim da ne košta puno ali puno vrijedi”,  rekao je Nikola Kerezović predsjednik Udruženja pčelara “Matica”.

“Što se tiče šteta unazad par godina je bilo prskanjem voća od 2007. pa evo 10 godina od tad konstantno su od nekih 20 do 50 % uginuća. Međutim ova godina i bez prskanja smo već stradali sa 40- 50 % uginuća”, dodao je Samid Karalić predsjednik Udruženja “Pčela” Gornji Rahić.

Neophodna je, kažu, zaštita pčela i edukacija plečara i voćara kao i zajednička saradnja i rad.

“Uvijek je bila od pamtivijeka vrijednost košnice i jagnjeta. Mi smo bili spali na nulu, pa smo se grčevito borili za pet pa deset maraka , dok su ostali imali zagarantovane podsticaje. Došli smo do dvadeset maraka i volili bi da se izjednačimo sa svim ostalima. Mislim da to zaslužujemo i da imamo trideset maraka  kao i druge grane poljoprivrede”, izjavio je Velimir Živanović predsjednik Udruženja pčelara “Brčko”.

“Ja mogu reći kao resorni šef odjeljenja smatram da su zahtjevi prilično opravdani, nadam se da ćemo naći dovoljno prostora i političke volje da uvažimo većinu njihovih zahtjeva”, izjavio je za medije Saša Tanić šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Navodno još uvijek smo u zelenom pojasu gdje nije došlo do nestanka pčela, pa pčelari ne znaju tačan razlog uginućq i nestajanja, ali kako navode trebali bi se zapitati štaće se dogoditi ako pčele stvarno nestanu s ovih prostora.

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime