Opozicija zahtijeva transparentniji proces zapošljavanja u institucijama Brčko distrikta

Klubovi poslanika Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Socijalističke partije danas su održali pres konferenciju na kojoj su predstavili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta koji su uputili u skupštinsku proceduru.

Ideja za izmjenu ovog zakona potekla je nakon obavljenih razgovora sa stotinu mladih ljudi iz Brčko distrikta koji su potvrdili da najveći problem u Distriktu predstavlja proces zapošljavanja.

- Reklama -

“Smisao i cilj ovog dokumenta jeste da se na transparentniji, odgovorniji i efikasniji način sprovede kompletna procedura zaposlenja, i mogu kazati da očekujemo i od supervizora i od vlasti da će ovaj dokument zaživjeti i biti implementiran”, kaže Ina Pamučkić, poslanica SBB-a u Skupštini Brčko distrikta.

“Jako je bitno kazati da je na izradi ovog dokumenta učestvovalo desetine vrsnih pravnika i iz reda ove tri političke partije, ali i pravnika koji su apolitični, koji nisu članovi nijedne političke partije, ali su jednostavno shvatili da je kompletan proces zapošljavanja uzeo danak”, dodaje Pamukčić.

Suština izmjene Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta odnosi se prvenstveno na uvođenje monitoringa u zapošljavanju od strane Zavoda za zapošljavanje ili Kancelrije za borbu protiv korupcije.

Takođe, veoma je važno i uvođenje novog softvera koji će vršiti testiranje kandidata koji izlaze na konkurs, tako da kandidati više neće imati priliku da dva dana unaprijed dobiju pitanja koja će biti na konkursu.

“Kandidat će pitanja dobijati u momentu kada sjede za računar. Tad će mu softver sam odrediti pitanja iz baze od nekih 300-400 pitanja i to će biti provjerljivo jer će taj zapis ostajati i biće naravno dostupno svim organima ukoliko bude sumnje u sam taj konkurs ili konkursnu proceduru”, pojašnjava Rasim Smajlović, politički sekretar Naroda i pravde.

U planu je takođe da usmenom dijelu konkursa prisustvuju svi kandidati koji su se prijavili na konkurs, te da se usmeni dio ispita vrši kao što je praksa na fakultetima – kandidat izvlači karticu sa tri pitanja na koja će on odgovarati pred svim drugim kandidatima.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona od državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta pred poslanicima bi trebao da se nađe na 15. redovnoj sjednici Skupštine.

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime