Opet žalbe na račune, iz “Komunalnog” poručuju da će sve neusaglašenosti biti otklonjene

JP „Komunalno Brčko“ obavještava kupce da su mjerači potrošnje električne energije i vode za aprilske račune očitavani.

“Kod manjeg broja kupaca, nažalost, još nisu otklonjene neusaglašenosti u potrošnji i očitanju, kao posljedica obračuna za mart 2020. godine, ali je kod većeg broja kupaca stanje utrošene i obračunate usluge za struju i vodu usaglašeno sa stvarnom potrošnjom, te su dobili aprilske račune koji odgovaraju stvarnom stanju. Dokaz tome je i red ispred šaltera blagajne, odnosno dolazak kupaca da izmire svoje obaveze”, poručuju iz JP Komunalno Brčko.

“Obavještavamo kupce da još traje rješavanje reklamacija kod onih kupaca koji su imali primjedbe na račune. Reklamacije se rješavaju hronološki, redoslijedom kojim su zaprimljene”, dodaju iz ovog javnog preduzeća.

Iz JP Komunalno Brčkog pozivaju one kupce koji smatraju da postoji greška u očitanju ili obračunu, da putem besplatne info linije 0800 505 07, lično putem šaltera Službe za odnose s kupcima, mejlom na info@komunalno.ba ili putem fejsbuk stranice (facebook.com/jpkomunalnobrcko), upute reklamaciju, koja će, kako kažu, biti proslijeđena na rješavanje u najkraćem roku.

Iz JP Komunalno poručuju i da niko neće biti isključen sa elektrodistributivne ili vodovodne mreže dok se ne završi sa svim trenutnim korekcijama i primjedbama kupaca.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime