spot_img

Олујни вјетар из колосијека избацио обје дизалице у брчанској “Луци”

Published:

Олујни вјетар који је у суботу у првим поподневним часовима погодио подручје дистрикта Брчко, из колосијека је избацио обје дизалице у брчанској Луци и нанио за сада непроцјењиву штету овом брчанском предузећу.

По ријечима Маринка Виљушића, директора „Луке Брчко“, олујни вјетар покренуо је дизалице које су биле закочене, при чему је дошло до судара ових 150 тона тешких алатних уређаја.

„Вјетар је покренуо једну дизалицу и она је свом тежином ударила у другу. Приликом њиховог судара обје дизалице су са по једним крајем искочиле из шина. Дизалица, која је стајала, од силине судара поломила је бетонске одбојнике и само се стицајем срећних околности није преврнула у Саву, чиме би штета била свакако још већа“, рекао је за Радио Брчко Виљушић.

Он је истакао да стручне екипе овог предузећа раде на процјени штете која је заиста огромна и њен износ још увијек није познат. Увиђај ће такође радити и специјализоване екипе осигуравајуће куће код које су дизалице осигуране.

О хаварији дизалица, руководство “Луке” упознало је и њиховог произвођача у Мађарској, која одржава дизалице који су за пар дана најавили долазак у Брчко.

„Стручњаци мађарског произвођача ће утврдити висину оштећења јер је приликом судара дошло до озбиљних ломова на доњем строју дизалица. Откинути су електро мотори и искривљени одбојници и од њих очекујемо упутства како санирати та оштећења“, нагласио је Виљушић.

Пошто на дизалицама нису остављена мјеста за која би се могле закачити сајле за враћање на колосјек, Виљушић је рекао да ће се дизалица вјероватно морати демонтирати и тек онда вратити на шине.

„То је једина могућност да се не изазове већа хаварија, односно превртања дизалица, што ће додатно продужити вријеме санације хаварије и то у времену кад очекујемо да Сава постане пловна и коначно почнемо да вршимо претовар. Нажалост од тога још дуго неће бити ништа“, закључио је директор брчанске “Луке”, Маринко Виљушић.

Директор Виљушић је истакао да је овој хаварији обавијестио градоначелника Синишу Милића који је рекао да ће о новонасталој ситуацији упознати Владу и обећао помоћ.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img