Olujni vjetar iz kolosijeka izbacio obje dizalice u brčanskoj “Luci”

Olujni vjetar koji je u subotu u prvim popodnevnim časovima pogodio područje distrikta Brčko, iz kolosijeka je izbacio obje dizalice u brčanskoj Luci i nanio za sada neprocjenjivu štetu ovom brčanskom preduzeću.

Po riječima Marinka Viljušića, direktora „Luke Brčko“, olujni vjetar pokrenuo je dizalice koje su bile zakočene, pri čemu je došlo do sudara ovih 150 tona teških alatnih uređaja.

„Vjetar je pokrenuo jednu dizalicu i ona je svom težinom udarila u drugu. Prilikom njihovog sudara obje dizalice su sa po jednim krajem iskočile iz šina. Dizalica, koja je stajala, od siline sudara polomila je betonske odbojnike i samo se sticajem srećnih okolnosti nije prevrnula u Savu, čime bi šteta bila svakako još veća“, rekao je za Radio Brčko Viljušić.

- Reklama -

On je istakao da stručne ekipe ovog preduzeća rade na procjeni štete koja je zaista ogromna i njen iznos još uvijek nije poznat. Uviđaj će takođe raditi i specijalizovane ekipe osiguravajuće kuće kod koje su dizalice osigurane.

O havariji dizalica, rukovodstvo “Luke” upoznalo je i njihovog proizvođača u Mađarskoj, koja održava dizalice koji su za par dana najavili dolazak u Brčko.

„Stručnjaci mađarskog proizvođača će utvrditi visinu oštećenja jer je prilikom sudara došlo do ozbiljnih lomova na donjem stroju dizalica. Otkinuti su elektro motori i iskrivljeni odbojnici i od njih očekujemo uputstva kako sanirati ta oštećenja“, naglasio je Viljušić.

Pošto na dizalicama nisu ostavljena mjesta za koja bi se mogle zakačiti sajle za vraćanje na kolosjek, Viljušić je rekao da će se dizalica vjerovatno morati demontirati i tek onda vratiti na šine.

„To je jedina mogućnost da se ne izazove veća havarija, odnosno prevrtanja dizalica, što će dodatno produžiti vrijeme sanacije havarije i to u vremenu kad očekujemo da Sava postane plovna i konačno počnemo da vršimo pretovar. Nažalost od toga još dugo neće biti ništa“, zaključio je direktor brčanske “Luke”, Marinko Viljušić.

Direktor Viljušić je istakao da je ovoj havariji obavijestio gradonačelnika Sinišu Milića koji je rekao da će o novonastaloj situaciji upoznati Vladu i obećao pomoć.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime