spot_img

Oligarhije “valjale” milione u Brčkom

Published:

Advokat Dušan Tomić objelodanio je da će njegov klijent Slobodan Simić, poreski inpektor u penziji iz Brčkog, “biti dragocjen svjedok Tužilaštva BiH u rasvetljavanju milionskih šteta budžetu BiH i Brčko distrikta, koje su načinile političko-privredne oligarhije u Posavini”.

Tomić kaže da je Simić, „zbog savjesnog i odgovornog rada postradao kao rijetko ko u BiH, u novijoj istoriji, jer je, pored ostalog, u jednog brčanskoj kompaniji, koja je tijesno povezana sa moćnim političarima iz reda sva tri naroda, ustanovio 2009. godine da joj je sva dokumentacija na njemačkom i da od prikazanih navodnih rashoda od 35 miliona konvertobilnih maraka, može da se govori o rashodu od samo pet miliona KM“.

-Simić je to napisao u izvještaju, koji je potpisao i predao u Poresku upravu, ali je od njega traženo da pocijepa zapisnik, što mu nije palo na pamet, poslije čega je uslijedila njegova golgota, – priča Tomić i dodaje da je dobio otkaz, umjesto da bude penzionisan, jer je imao već 41 godinu radnog staža.

„Prvo su mu pakovali da mu je diploma neispravna, pa je ustanovljeno da ima dva legalno završena fakulteta i postdiplomske studije“, kaže Tomić. Kad to nije prošlo, našli su, kako navodi, kriminalca koji mu je, tobože, dao pet hiljada KM na ime mita, čovjeka koji je robijao zbog utaje poreza, koji je moj klijent ustanovio, a „svjedok od povjerenja“ je, prije izvjesnog vremena, pucao na advokata.

Osnovni sud u Brčkom je, u vijeću kojim je predsjedavo sudija Nebojša Savić, osudio Simića na četiri mjeseca zatvora. Apelacioni sud u tom gradu je, po Tomićevim riječima, odbacio navode Osnovnog suda, ustanovivši, pored ostalog, da nema dokaza o davanju mita, posebno zato što je onaj koji je dao tu izjavu, u vrijeme kad je, tobože, dao mito bio u zatvoru u Bijeljini.

-Prilikom prvostepog suđenja, na naše ukazivanje „odakle vjetar duva“, doživjeli smo velika poniženja čak i od sudskog vijeća, a, evo, ta optužnica je pala kao mjehurić od sapunice i suđenje je vraćeno, ponovo, tom vijeću,- kaže Tomić.

-Koliko je riječ o namještaljci, jer je imao harbrosti da udari po zakonu na silne i moćne, u svakom pogledu, svjedoči i to što ga Tužilaštvo BiH doživljava kao relevantnog svjedoka“, kaže Tomić.

Dodaje da je Simić u jako lošem zdravstvenom stanju, s razlogom je, kako navodi, i u strahu za svoju i bezbjednost svojih najmilijih. Zato je Tomiću,kako kaže ovaj sarajevski advokat, dostavio pismo da ga ima, ukoliko mu se nešto dogodi, koje će biti uloženo u spise na suđenju koje iznova počinje u četvrtak.

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img