Olakšice i za zakupce poslovnih prostora: Ovo su detalji “Korona zakona”

Skupština Brčko distrikta usvojila je juče, na vanrednoj sjednici, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona, a nakon što su poslanici prihvatili nekoliko amandmana na nacrt tog zakona.

Zakonom su propisane konkretne mjere pomoći za oporavak privrede u Brčkom, s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta Ljubiša Lukić rekao je da su, zahvaljujući amandmanima, zakonom obuhvaćene i firme kojima izvoz predstavlja više od 50 odsto ukupnog angažmana.

On je napomenuo da će svi zakupci poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu distrikta biti oslobođeni plaćanja mjesečnog zakupa od trenutka proglašenja vanrednog stanja do njegovog okončanja.

“Precizirane su i obaveze poslovnih subjekata koji imaju prava na tu olakšicu, a odnose se na broj otpuštenih radnika od 1. marta. Otpuštanje ne može biti veće od 10 odsto radnika i to ne važi za one poslovne subjekte koji imaju 10 i manje radnika”, pojasnio je Lukić.

On je dodao da će drugi dio podsticaja poljoprivrednicima biti isplaćen po spisku po kojem je isplaćen prvi dio, odnosno 80 odsto od ukupnog iznosa podsticaja.
Lukić je istakao da su propisane i novčane kazne za poslovne subjekte i odgovorna lica u njima od 500 KM do 5.000 KM.

On je napomenuo da će se problem uplaćenih turističkih putovanja riješiti zamjenskim vaučerima, te da, ukoliko to ne učine do kraja 2021. godine, turističke agencije su dužne da građanima vrate novac.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić pozdravio je usvajanje Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica od virusa korona u Skupštini distrikta kojim se pruža podrška brčanskoj privredi s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Milić je najavio konkretnu pomoć i za druge kategorije građana, uključujući nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Do kraja ove sedmice Vlada će na osnovu posebnog programa usvojiti spisak korisnika kojima će biti isplaćena neto plata od 860 KM, za šta je u budžetu distrikta izdvojeno oko 5,5 miliona KM”, izjavio je Milić Srni i dodao da će to biti prva takva realizovana odluka o podršci privredi u BiH.

On očekuje da će na istoj sjednici Vlade biti odobrena i jednokratna pomoć penzionerima, kao i subvencija najugroženijim kategorijama građana za plaćanje cijene komunalnih usluga.

Milić je precizirao da će penzioneri sa primanjima do 372 KM dobiti jednokratnu pomoć od 150 KM, dok će penzioneri sa mjesečnom penzijom od 372 do 466 KM dobiti 100 KM, a penzioneri sa primanjem od 466 KM do 915 KM ostvariće pravo na jednokratnu pomoć od 50 KM.

“Osim toga, u komunikaciji sa Zavodom za zapošljavanje i Skupštinom tražimo načine da jednokratno pomognemo i oko 15.000 lica evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje”, rekao je Milić.

On je naglasio da je urađen ogroman posao na prevenciji i suzbijanju širenja virusa korona, a da je sada vrijeme za borbu za ekonomski oporavak.

 

 

 

 

(swot.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime