spot_img
spot_img

OHR: Status Brčko distrikta je jasan, entiteti imaju obavezu da ga podrže

spot_img
spot_img

Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH. Država i oba entiteta preuzeli su trajne pravne obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko.

Navodi se ovo u današnjem saopštenju OHR-a.

“Provociranje debate o ovoj temi je besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog. Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Džonatan Menuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou”, dodaje se u saopštenju.

“Entiteti i državni nivo vlasti takođe imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici”, stoji u obraćanju OHR-a.

“Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta. Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu”, zaključuje se.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img