Ogled za ugled: Škola u Ražljevu već mjesec dana bez vode za piće

U Područnoj školi u Ražljevu koja pripada brčanskoj Prvoj osnovnoj školi, zbog kvara na hidroforskoj pumpi, otežano je snabdijevanja vodom. Djeca piju vodu koju donose od kuće. Sličan problem i sa djecom iz škole u Rašljanima.

Učenici Prve osnovne škole u brčanskom selu Ražljevo već duže od mjesec dana su bez vode za piće. Problem je nastao zbog kvara na pumpi koja je snabdijevala vodom školu, ali je on, doduše samo donekle, privremeno riješen.

Od 4. aprila učenici područne škole u Ražljevu, njih oko stotinjak nemaju vodu za piće. Goran Simikić, predsjednik MZ Ražljevo kaže da je sramotno da se ovako nešto događa u današnje vrijeme.

Sjeća se vremena s kraja 70-tih kada je i sam pohađao ovu školu koja je u to vrijeme brojila oko 800 učenika.

“Tada smo bar imali vodu za piće, a sada molimo nadležne da otklone ovaj problem, apeluje. Znate kako je, ljeto ide. Evo sad su već i oborinske vode i svašta se dešava i mogu biti i neke zaraze. Potrebno je da Vlada zajedno sa Ministarstvom za prosvjetu izađe u susret i riješi ovaj problem u Ražljevu“, govori Simikić.

Djeca sa sobom donose vodu za piće, a svi se nadaju i skorijem trajnom rješenju ovog problema, odnosno zamjenom pumpe na arterskom bunaru ili kopanjem novog bunara.

Prema riječima direktorice škole, problem je privremeno riješen postavljanjem rezervoara koji školi obezbijeđuju vodu za tehničku upotrebu.

“Sada u školi vode ima ali to je sve kratkoročno i taj problem treba da se riješi ubrzo. Pitali ste kad očekujemo. Pa sve to zavisi od ažurnosti rada Komunalnih poslova”, izjavila je direktorica Orijana Milošević.

Iz resornog Odjeljenja, takođe, naglašavaju da je stepen higijene u objektu zadovoljavajući te napominju da nije bilo obustave nastave.

“Pa očekujemo da se završi, naravno da naši osnovnoškolci u toj školi do prvog septembra da to sve bude gotovo. Kada je riječ o kopanju bunara i toj vrsti djelatnosti to je u nadležnosti Komunalnih poslova a i kancelarije za upravljanje Javnom imovinom. Evo daćemo sve od sebe da nađemo model da ovo privremeno rješenje ne bude trajno rješenje, tako da se to za neki duži period riješi na valjan način“, govori Senad Osmanović šef Odjeljenja za Obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko.

Područnu školu u selu Ražljevo kod Brčkog trenutno pohađa 107 učenika, a ista je osnovana daleke 1913.godine.

Sličan problem u posljednjih deset godina ima i osnovna škola u selu Rašljani kod Brčkog, koja se, takođe, tehničkom vodom snabdijeva iz rezervoara koji se dopunjavaju svakog drugog dana.

 

 

 

(gerila.info)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime