spot_img
spot_img

Огласило се министарство након протеста мјештана: Није издата дозвола за спалионицу у Мртвици

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске није донијело било какву одлуку нити издало дозволу за изградњу спалионице животињског отпада у насељу Мртвица и сусједних насеља у општини Лопаре.

Из Министарства наводе да је покренут поступак за претходну процјену утицаја који би спалионица могла имати на животну средину у Мртвици, те да је то учињено у складу са Законом о заштити животне средине, а на захтјев привредног друштва “Зани” из Лукавца.

– Процјена утицаја на животну средину је поступак у којем се врши идентификација, опис и одговарајућа процјена директних и индиректних утицаја пројекта на животну средину и здравље људи, односно прихватљивост утицаја постројења на животну средину и здравље људи, како би се негативни утицаји изградње и рада постројења свели на најмању могућу мјеру, те постигао висок ниво зашите животне средине у цјелини, укључујући и здравље људи – наводи се у саопштењу из Министарства.

У саопштењу се напомиње да је Министарство прослиједило достављену документацију институцијама које су надлежне за поједине елементе животне средине.

Документација је прослијеђена Министарству здравља и социјалне заштите, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, као и општини Лопаре, на чијој територији је планирано постројење.

Министарство је такође поздравило заинтересованост грађана Мртвице и околних насеља за заштиту животне средине, те позвало становнике тог мјеста да у просторијама општине Лопаре или на интернет страници Министарства погледају захтјев и документацију за изградњу спалионице, те доставе примједбе и сугестије, како би се, уз процјене стручне јавности, донијела одлука која је у њиховом најбољем интересу.

Мјештани Мртвице и околних насеља су прије неколико дана организовали протестни скуп због намјере фирме “Зани” из Лукавца да гради спалионицу.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img