spot_img
spot_img

Одвоз отпада са брчанске депоније најкасније од јуна следеће године

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Процес набавке возила, једног новог тегљача и двије самокомпактирајуће полуприколице, за одвоз комуналног отпада на регионалну депонију Зворник са којом је потписан четверогодишњи споразум је при крају.

“Очекујемо у наредних мјесец дана да ће бити окончан одабир понуђача и да ћемо најкасније до фебруара идуће године имати возила за ту сврху. А до априла надамо се да ћемо имати изграђену и претоварну рампу, тако да би смо почетком јуна најкасније могли кренути са одвозом отпада”, казао је шеф Одјељења за комуналне послове, Зоран Булатовић.

Како је још рекао, по прорачуну је, а на основу података из ЈП “Комунално Брчко” на годишњем нивоу планиран одвоз на бази 20.000 тона комуналног отпада, док су укупни трошкови заокружени на милион марака.

Како је нагласио, мишљења су да те трошкове треба смањити на пола, те је у припреми и кампања како би се у томе и успјело.

“Већ имамо припремљену кампању коју још мало треба да усагласимо на Влади и да се као таква одобри како би се кренуло у кампању. Мишљења смо да би требало кренути у неком едукативном смислу и по школама, и по мјесним заједницама али и медијски. Да се грађани упознају шта је то бенефит од свега тога. На крају крајева да почнемо да се прилагођавамо и прописима Европске уније гдје су стандарди да се отпад већ увелико одваја на прагу. Само то сортирање би требало да нам смањи количине отпада чиме аутоматски смањујемо оно што иде из буџета, а то су опет средства грађана која могу бити преусмјерена у неке друге сврхе”, појаснио је Булатовић.

Што се тиче санације депоније, истиче да је дошло до застоја у преговорима са Свјетском банком, али у сваком случају када одвоз крене одлагање отпада на постојећу депонију, како је казао, ће престати.

А санација ће се извршити када се обезбиједе све техничке и финансијске претпоставке…

Када је ријеч о изградњи Центра за управљање отпадом на локацији Кладје, додао је да се у наредних 10 дана нада објављивању Јавног позива за израду идејног рјешења.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img