Odvoz otpada sa brčanske deponije najkasnije od juna sledeće godine

Proces nabavke vozila, jednog novog tegljača i dvije samokompaktirajuće poluprikolice, za odvoz komunalnog otpada na regionalnu deponiju Zvornik sa kojom je potpisan četverogodišnji sporazum je pri kraju.

“Očekujemo u narednih mjesec dana da će biti okončan odabir ponuđača i da ćemo najkasnije do februara iduće godine imati vozila za tu svrhu. A do aprila nadamo se da ćemo imati izgrađenu i pretovarnu rampu, tako da bi smo početkom juna najkasnije mogli krenuti sa odvozom otpada”, kazao je šef Odjeljenja za komunalne poslove, Zoran Bulatović.

Kako je još rekao, po proračunu je, a na osnovu podataka iz JP “Komunalno Brčko” na godišnjem nivou planiran odvoz na bazi 20.000 tona komunalnog otpada, dok su ukupni troškovi zaokruženi na milion maraka.

Kako je naglasio, mišljenja su da te troškove treba smanjiti na pola, te je u pripremi i kampanja kako bi se u tome i uspjelo.

“Već imamo pripremljenu kampanju koju još malo treba da usaglasimo na Vladi i da se kao takva odobri kako bi se krenulo u kampanju. Mišljenja smo da bi trebalo krenuti u nekom edukativnom smislu i po školama, i po mjesnim zajednicama ali i medijski. Da se građani upoznaju šta je to benefit od svega toga. Na kraju krajeva da počnemo da se prilagođavamo i propisima Evropske unije gdje su standardi da se otpad već uveliko odvaja na pragu. Samo to sortiranje bi trebalo da nam smanji količine otpada čime automatski smanjujemo ono što ide iz budžeta, a to su opet sredstva građana koja mogu biti preusmjerena u neke druge svrhe”, pojasnio je Bulatović.

Što se tiče sanacije deponije, ističe da je došlo do zastoja u pregovorima sa Svjetskom bankom, ali u svakom slučaju kada odvoz krene odlaganje otpada na postojeću deponiju, kako je kazao, će prestati.

A sanacija će se izvršiti kada se obezbijede sve tehničke i finansijske pretpostavke…

Kada je riječ o izgradnji Centra za upravljanje otpadom na lokaciji Kladje, dodao je da se u narednih 10 dana nada objavljivanju Javnog poziva za izradu idejnog rješenja.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime