Odvoz čvrstog otpada iz Brčkog prema Zvorniku započinje na proljeće

Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Distrikta okončalo je tendere za radove na pretovarnoj rampi, kao i onaj za dvije kompaktirajuće poluprikolice sa tegljačem, čime se stvaraju preduslovi za odvoz čvrstog otpada u Zvornik.

Time započinje proces uklanjanja deponije koja se nalazi gotovo u gradskoj jezgri Brčkog.

„Oba tendera su ukupno vrijedna oko milion maraka, te očekujemo da će izvođač radova za izgradnju pretovarne rampe ući u posao do kraja mjeseca, a odvoz čvrstog otpada prema Zvorniku, trebao bi krenuti najkasnije na proljeće“, rekao je šef resornog odjeljenja, Zoran Bulatović.

Odvoz čvrstog otpada na deponiju u Zvornik je samo prelazno rješenje koje ne bi trebalo trajati više od četiri do pet godina, do kada treba sagraditi savremeni Centar za upravljanje čvrstim otpadom.

Bulatović naglašava da se ne radi ni o kakvoj deponiji, već da je riječ o modernom Centru za upravljanje otpadom koji će se graditi po svim ekološkim i građevinskim standardima.

Radovi će se, kaže on, izvoditi u narednih četiri do pet godina kako bi to bio uistinu jedinstveni centar u cijeloj BiH.

U svakom slučaju, poručuju iz resornog odjeljenja, najvažnije je da već od ovog proljeća neće biti odlaganja otpada na trenutnoj deponiji koja je gotovo u gradskoj jezgri Brčkog, a čime konkretno započinje rješavanje problema koji više od pedeset godina muči Brčake.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime