Održana svečana akademija povodom Dana distrikta

Svečanom akademijom u Domu kulture Brčko distrikt BiH obilježio je 18 godina postojanja uz prisustvo brojnih međunarodnih zvaničnika, gostiju iz entitetskih i institucija BiH, diplomatskog kora u BiH, predstavnika vjerskih zajednica te predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

Svečana akademija održana je u organizaciji izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko, a prisutnima su se osim čelnih ljudi Distrikta obratili i supervizor za Brčko Denis Hern i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Haldun Sino.

- Reklama -

Zvaničnici Distrikta u svojim govorima osvrnuli su se na period od prije osamnaest godina kada je stvorena nova administrativna jedinica lokalne samouprave Brko distrikt BiH, kondominijum dva entiteta, a koja se nalazi pod suverenitetom Bosne i Hercegovine na koju su entiteti prenijeli svoje nadležnosti.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da danas kada obilježavamo 18. godišnjicu formiranja Brčko distrikta BiH, s ponosom možemo konstatovati da ova lokalna zajednica nastavlja da se razvija kao stabilno multietničko društvo. “Trebamo biti iskreni i priznati da zasluge za to, prvenstveno, pripadaju stanovnicima Brčkog – bez razlike, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima.

Oni su ti koji su odlučili da nakon teških i surovih ratnih godina i stradanja, ličnih i porodičnih tragedija, krenu putem pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sebe i za svoju djecu, i to ovdje u Brčkom. Ono što danas od nas očekuju, međutim, jesu konkretni rezultati na planu privrednog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta i zaposlenja, te rješavanja osnovnih komunalnih problema tamo gdje oni još uvijek postoje. Sa takvim zahtjevima se suočavamo svaki dan. Ako se to ima u vidu, onda je više nego očigledno da stabilni multietnički odnosi ne mogu biti dovoljan kvalitet aktuelnog društvenog i političkog trenutka u Brčkom. Zbog toga je više nego jasno da je krajnji trenutak da započnemo rad na drastičnoj promjeni sadašnjeg stanja i vraćanju Brčkog na mjesto na kome bi se morao nalaziti s obzirom na dragocjene prirodne i komunikacijske resurse i podsticajan administrativni status.

Taj status nam pruža mogućnost da mnogo više nego ostale lokalne zajednice budemo gospodari svoje sudbine, ali nam i nameće posebne odgovornosti, veće nego što ima ijedno drugo lokalno rukovodstvo u BiH. Moramo konstatovati da ulaganja u privredu i različite programe samozapošljavanja u proteklim godinama, bilježe pozitivne, ali nedovoljno dobre rezultate na planu rasta privredne aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta. To, nažalost, može obesmisliti sve naše aktivnosti, a naročito planove da Brčko bude grad mladosti u koji će se dolaziti i ostajati, umjesto da mladi budućnost traže u drugim zemljama daleko od Brčkog i BiH. Treba nam danas i ubuduće mnogo više rada a mnogo manje politike. Moramo biti mnogo efikasniji nego do sada. Naročito kada je u pitanju trošenje kapitalnog budžeta”, istakao je gradonačelnik Siniša Milić u svom obraćanju.

“Kada nakon osamnaest godina pogledam dostignuti uspjeh moram konstatovati da smo se kretali pravim putevima po kojim se moramo nastaviti kretati, ali ih je nužno stalno i iznova činiti boljim i čvršćim. U životu ništa nije onako kao što izgleda, na prvi pogled, pa otuda i ovo naše društvo, ono nije ni blizu onog koje bi svako od nas želio. Ono je nesavršeno jer je bremenito raznim problemima koji kod naših stanovnika stvaraju pesimizam, apatiju i beznađe. Bez obzira na sve probleme i poteškoće uvjeren sam da u Brčacima ima još snage, želje i volje da se trgnu iz učmalosti i suprotstave svim negativnostima kao što su korupcija, nepotizam, nezaposlenost, slabost institucija i ekonomska nejednakost i da se posvetimo evropskim vrijednostima koje su naša odrednica i cilj. Strahove koje imamo jedni od drugih i sveopšte nepovjerenje u sve i svakoga možemo prevazići izgradnjom evropskog puta koji nam garantuje prosperitet koji želimo i trebamo”, rekao je zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, kazao je da su godišnjice prilika da se razmisli šta se zaista postiglo. On je kazao da, nažalost, još uvijek nije pronađen najbolji recept kako da se izuzetnost i prednosti Distrikta bolje koriste za jačanje privrednog razvoja i kvalitetniji život svakog pojedinca.

“Godišnjice su prilika da se razmisli o tome šta smo zaista postigli. Da li smo uzevši u obzir našu izuzetnost i potencijale stvorili ekonomski stabilnu i za svakog građanina bezbjednu zajednicu, da li nudimo perspektivu i osamnaestogodišnjacima i svima onima koji žele da svoj život grade u distriktu!? Mnogi među nama, a i oko nas će reći da smo uspješni, čak uspješniji od ostalih. Mislim da još uvijek nismo pronašli najbolji recept kako našu posebnost i naše prednosti bolje koristiti za jačanje privrednog razvoja i kvalitetniji život svakog pojedinca. Distrikt se često suočava sa ozbiljnim političkim izazovima. Ipak, potrebno je kazati da teža politička neslaganja ne utiču na stabilnost i elementarnu funkcionalnost naših institucija što je prepoznala i Kancelarija supervizora za Brčko. EU integracijama smo dali veliki doprinos i siguran sam da pažnju međunarodne zajednice možemo očekivati i u narednom periodu. Distrikt i BiH imaju svoju budućnost, a to je evropski put”, kazao je Kadrić.

Na svečanoj akademiji prigodnim programom predstavili su se Banjalučka filharmonija – gudački orkestar, sopran Vedrana Šimić i baletski par Kečo.

 

 

 

 

(nula49.com)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime