spot_img
spot_img

Одржана свечана академија поводом 19. година Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Дому културе у Брчком данас је одржана свечана академија поводом 19. година Брчко дистрикта Босне и Херцеговине уз присуство међународних званичника, гостију из ентитетских и институција БиХ, представника вјерских заједница те представника извршне, законодавне и судске власти, као и привредног и културног живота Брчко дистрикта БиХ.

„Потребна нам је храброст и одлучност да градимо и изграђујемо повјерење грађана, институција Дистрикта путем доношење закона који ће заиста одражавати опште интересе. Надам се да ћемо у времену које је пред нама показати политичку зрелост која се очекује од нас. Она прије свега значи спремност, али и умијеће доношење одлука које су суштински и садржајно у функцији остваривања општих интереса. Зато нам нису потребне нове политичке платформе, нови коалициони споразуми на чије усаглашавање трошимо највећи дио мандата, већ истинско разумијевање стварних потреба наших суграђана и наше улоге у политичким процесима. У нади да ће тако и бити и да ћемо наредне године бити у прилици да потврдимо значајне помаке у разним позитивним областима честитам Дан Брчко дистрикта БиХ и Дан жена“, рекао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић у свом обраћању.

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић истакао је да је Дистрикт мултиетничка заједница која носи одређену одговорност и тежину управљања овом локалном заједницом.

„Свечаности су свакако и прилике да видимо како ћемо даље и како превазилазити проблеме које су пред нама, нарочито проблеме који се односе на миграције и одласке из Брчког и цијеле БиХ. Тај изазов је пред нама и треба се ухватити у коштац с њим, а рјешават ћемо ако будемо лакше доносили одлуке, постизали консензус, брже рјешавали проблеме и економски подизали Дистрикт“, рекао је Домић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић казао је да Дистрикт може и мора боље и да су економски проблеми рјешиви.

„ Прије 19. година Дистрикт је закорачио у ново раздобље, раздобље обнове, изградње мира и заједништва. Због таквог пута данас и прослављамо дан тог почетка. Истовремено у овом дану имамо прилику и оцијенити гдје се након деветнаест година налазимо, колико смо потенцијала искористили!? Дистрикт може и мора боље и економски проблеми нису нерјешиви. Ако смо успјели превазићи одређене проблеме онда нема сумње да ћемо наћи рјешење и за јачање привреде. Наша политика мора бити у функцији потреба човјека и развој је главни приоритет овог времена. Требају нам нове политике, нове идеје и нови развојни пројекти. Грађани од нас очекују конкретне и хитне мјере које ће бити усмјерене ка просперитетнијој будућности“, казао је у свом обраћању Кадрић.

Свечаној академији присуствовао је и Мајкл Сканлан , први замјеник високог представника и супервизора за Брчко дистрикт БиХ који је казао да ако Брчко уради свој дио посла међународна заједница ће бити његов партнер.

„Током састанака које сам имао ових дана у Брчком био сам импресиониран лидерима и њиховом спремношћу да се позабаве хитним питањима с циљем даљег развоја Дистрикта. Радује ме што ћу имати прилику да сарађујем с њима и пружит ћу им подршку како би Брчко постало боље мјесто за грађане. Такођер, ако Брчко уради свој дио посла међународна заједница ће бити његов партнер. И грађани имају право и дужност према себи и својој заједници да апелирају на изабране и јавне званичнике како би радили на постизању компромиса који ће омогучити постизање договора о политици и пројектима који користе цијелој заједници“, казао је Сканлан.

На свечаној академији присуствовао је и високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко који је честитао свима деветнаести рођендан Брчко дистрикта БиХ као и женама Међународни дан жена. Он је казао да је у Брчком пуно тога учињено и да треба још више радити како би живот свим грађанима у овој локалној заједници био још бољи.

На свечаној академији био је припремљен и културно-забавни програм.

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img