spot_img
spot_img

Одржана прва стручна и јавна расправа о Нацрту закона о буџету

spot_img
spot_img
spot_img

У складу са Одлуком Скупштине Брчко дистрикта БиХ данас је у организацији Комисије за буџет и Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ одржана прва од двије јавне и стручне расправе о Нацрту закона о буџету Брчко дистрикта БиХ који је Скупштина недавно усвојила у првом читању.

Халил Љуца, предсједавајући Комисије за буџет рекао је да се нада да ће учесници јавне и стручне расправе својим приједлозима и сугестијама допринијети да нови закон о буџету буде што бољи.

– Овај закон је база за доношење најважнијег документа у Брчко дистрикту, буџета Дистрикта, и било би добро да ово урадимо на начин који ће отклонити кочнице које су до сада постојале у начину предлагања и доношења буџета Брчко дистрикта – рекао је предсједавајући Љуца. Појаснио је да Комисија заједно са Дирекцијом за финансије има задатак да одржи јавне расправе, направи извјештај и записник и достави их посланицима Скупштине.

Мато Лучић, директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ подсјетио је да је важећи Закон о буџету донесен прије 11 година и да доношење новог закона о буџету захтијевају процеси европских интеграција као и Стратегија управљања јавним финансијама за период 2017. – 2020. година.

– Трудили смо се да направимо закон који ће бити добар за ову заједницу и који је транспарентнији у погледу прихода, расхода, јавне потрошње. Предвиђа стратешко управљање процесима, посебно капиталним пројектима. Ми сада имамо нереализованих капиталних пројеката у вриједности од око 80 милиона КМ и вјероватно ће овај закон допринијети да се то много боље и плански ради – рекао је Лучић наглашавајући да ће нови закон о буџету обезбиједити пуно боље управљање финансијама.

Јавној расправи присуствовали су представници неколико удружења, посланици, шефови Владиних одјељења као и градоначелник Брчког Синиша Милић који је рекао да закон доноси низ новина и да је ријеч о другачијем концепту припреме буџета, односно о програмском буџету који претпоставља постојање стратешких аката.

– Од овог закона се очекује и увођење више реда у области давања грантова невладином сектору, по јавном позиву и у оквиру политика које су од јавног интереса. Требало би да допринесе и ефикаснијем трошењу капиталног буџета ограничавањем преноса капиталног буџета у наредне циклусе. Такву могућност би имали само они капитални пројекти код којих је започета реализација – рекао је Милић додајући да очекује да се кроз јавне и стручне расправе дође до нових приједлога.

Јавна и стручна расправа о Нацрту закона о буџету биће одржана и 14. новембра 2019. године у 12 часова у скупштинској сали.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img