Održana prva javna rasprava o Rebalansu budžeta distrikta Brčko za 2024. godinu - nula49.com
spot_img
spot_img

Održana prva javna rasprava o Rebalansu budžeta distrikta Brčko za 2024. godinu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U prostorijama Skupštine distrikta Brčko sinoć je održana prva od ukupno dvije planirane javne rasprave o prijedlogu Odluke o izmjeni Budžeta distrikta Brčko za 2024. godinu u iznosu od oko 60,9 miliona konvertibilnih maraka.

Na javnoj raspravi, kojoj su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica, političkih partija, Privredne komore, Sindikata i udruženja građana, najviše zahtjeva odnosilo se na izgradnju i obnovu putne infrastrukture, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže, te čišćenje korita rijeka, kao i pružanje kvalitetnije medicinske pomoći, obazbjeđivanje asistenata i drugih stručnih lica za djecu sa posebnim potrebama, te veća ulaganja u omladinu i sport.

Nakon održane javne rasprave gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je istakao da nije bilo mnogo zahtjeva građana koji već nisu uvršteni u prijedlog rebalansa.

„ Budžet koji će zajedno sa rebalansom iznositi oko 458 miliona uglavnom je usmjeren na kapitalne projekte u infrastrukturi, tu su i sredstva za linearno povećanje plata, zdravstvo i obrazovanje, tako da mislim da će ovaj budžet biti nedostatan, ali će pokriti osnovne potrebe građana“, rekao je Nišić.

Od ukupno 60, 9 miliona konvertibilnih maraka sredstava predviđenih rebalansom budžeta oko 35 miliona odnosi se na višak prihoda nad rashodima, 25 miliona su prihodi i oko dva miliona je umanjenje na određenim stavkama.

„Najveći dio rebalansiranih sredstava ići će na kapitalni budžet 14,3 miliona, oko osam miliona predviđeno je za materijalne troškove i usluge i 5,9 miliona za linearno povećanje plata u pojedinačnom iznosu od 165 konvertibilnih maraka svim zaposlenim u javnoj upravi, zatim dodatna sredstva za podsticaj u poljoprivredi i privredi, te povećanje studentskih stipendija sa 200 na 300 maraka“, pojasnio je Srđan Blažić, predsjednik skupštinske Komisije za Budžet.

Finansijska sredstva za organizovanje i sprovođenje javne rasprave, te štampanje 200 primjeraka prijedloga Odluke o izmjeni budžeta Brčko distrikta Brčko za 2024. godinu kao i njihovu distribuciju obezbijedila je Vlada Brčko distrikta.

Nakon sprovedene druge javne rasprave predviđene za subotu 25. maja ove godine, Komisija za budžet, Skupštine Brčko distrikta sumiraće kompletnu raspravu i podnijeće Skupštini izvještaj s prijedlozima i mišljenjima s javne rasprave.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img