spot_img
spot_img

Održana posljednja radionica “Nisam majka, ne svojom voljom”

spot_img
spot_img

U prostorijama Doma kulture sinoć je održana posljednja radionica u sklopu projekata “Nisam majka, ne svojom voljom” brčanskog  udruženja “Beba više”, koji je podržan i finansiran od strane Vlade Brčko distrikta BiH.

Željko Lazarević, predsjednik udruženja istakao je, da je akcenat ovog projekta stavljen na žene koje ne mogu da se ostvare kao majke jer smatraju da su time diskriminisane u društvu.

“U posljednja tri mjeseca koliko implementiramo ovaj projekat, obišli smo četiri mjesne zajednice i to u ruralnom području Distrikta jer smo mišljenja da posebno u tim područjima žene trpe pritisak kako porodice, tako i okoline”, dodao je Lazarević.

Jedna od predavača na radionici, dr Jelena Živanović spec. ginekologije i akušerstva, kazala je da je sterilitet jedan globalni svjetski problem koji je u porastu, pa tako i u našoj državi i samom Brčko distriktu.

“Puno parova se bori sa problemom steriliteta, međutim nauka stalno ide dalje i mogućnosti za rješavanje tog problema se povećavaju. Što se tiče naše službe Ginekologije, jako smo pristupačni našim pacijentima i nema razloga da se bilo ko ne javi na pregled i za pomoć koja mu treba”, kazala je dr Živanović.

Jedan od osnivača ovog udruženja Nataša Milošević, diplomirani psiholog, takođe je sinoć bila predavač na ovoj radionici, te podsjetila da je problem steriliteta uvijek postojao, s tim da je u prošlosti strožije tretian zbog čega su parovi nailazili na veliku nepravdu i odbacivanje od okoline.

“Puno vremene je prošlo od 60-tih godina i pojave pilule koja je promijenila svijet, i emancipacije žena. Došlo je do pomijeranja granica jer je savremena tehnologija donijela puno novoga i korisnoga, ali na žalost i štetnog. Zbog toga je problem sterilitet u porastu. I danas imamo u zatvorenim sredinama problem sa kojima se susreću ljudi koji se liječe od steriliteta, ali je to daleko manje nego što je bilo u prošlosti. Ono što je zajedničko i za prošlost i za sadašnjost je velika patnja koju prolazi par koji se susreće sa liječenjem steriliteta”, pojasnila je.

Milošević, koja je prvo dijete dobila van tjelesnom oplodnjom, te je i trenutnu drugu trudnoću ostvarila na isti način, kazala je da je put do bebe trnovit i krivudav i da zahtjeva borce, kako ih je nazvala, dugoprugaše. I kao osoba koja je prošlo sve to, ali i kao psiholog, svima koji se susreću sa problemom steriliteta je poručila:

“Ne treba odustajati i treba prihvatiti svaku vrstu pomoći, kako stručnu, tako i podršku porodice i prijatelja”, naglasila je Milošević.

Željko Lazarević, na kraju je podsjetio još jednom, da u liječenju steriliteta, trenutno najveći problem predstavlja nepostojanje Zakona o van tjelesnoj oplodnji u BiH, kao i mali broj plaćenih postupaka vantjelesne oplodnje, te nenalaženje potrebnih lijekova na esencijalnim listama.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img