spot_img
spot_img

Održana konferencija “Brčko distrikt BiH – Izazovi energetske tranzicije”

spot_img
spot_img

Na inicijativu Zelenog kluba, a u saradnji sa Skupštinom i Vladom Brčko distrikta BiH, danas je održana tematska konferencija pod nazivom „Brčko distrikt BiH – izazovi energetske tranzicije“. Konferenciji su prisustvovali poslanici Parlamenta sa svih nivoa vlasti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, institucija i civilnog društva.

Uvodnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnik Brčko distrikta prim. dr Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, predsjednik Zelenog kluba poslanika Parlamenta BiH Saša Magazinović te, putem video-linka, supervizor za Brčko Džonatan Menuti.

Uz prisustvo stručnjaka i predstavnika različitih institucija i međunarodnih organizacija, na konferenciji su razmatrane važne teme koje se tiču energetske tranzicije i reformi neophodnih u oblasti opšteg zelenog dogovora sa fokusom na energiju, transport, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i urbanu mobilnost.

Pored činjenice da je Brčko distrikt BiH usvojilo Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je u ranoj fazi implementacije, ukazano je na potrebu nastavka uređenja zakonodavnog okvira i izrade podzakonskih akata.

Naglašeno je da jasno iskazano opredjeljenje mora biti praćeno konkretnim aktivnostima i izdvajanjima novčanih sredstava u budžetu Brčko distrikta BiH u korist energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji je iskazana spremnost donosilaca odluka da, bez obzira na političku orijentaciju, rade zajedno kako bi obezbijedili da međunarodno preuzete obaveze bile ispunjene u kraćem vremenskom periodu.

Konferencija je održana uz podršku otvorenog regionalnog fonda i podrške zelenim parlamentarnim grupama u regiji od strane GIZ-a.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img