Održan sastanak predsjednika Skupštine i studenata medicinskih fakulteta

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je danas sa studentima medicine iz Brčkog koji studiraju na fakultetima u Foči i Banjaluci o njihovoj inicijativi da im se po završetku studija omogući radni angažman u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“.

Predsjednik Milić je pozdravio ovu inicijativu i napomenuo da temelj svakog zdravstva jesu kvalitetni kadrovi.

- Reklama -

„Ovo je dobra prilika da sa mladim ljudima razgovaramo o njihovim ambicijama i željama s jedne strane, a sa druge strane da se upoznamo i s načinom njihovog školovanja u drugim gradovima u Republici Srpskoj i kako lokalna vlast može da pomogne studentima“, rekao je Milić novinarima.

On je podsjetio da Brčko distrikt izdvaja značajna sredstva kako za studentske stipendije tako i za smještaj studenata u studentskim domovima na području BiH, ali i za rad JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Sekretar Unije studenata Republike Srpske Nemanja Mitrović koji je i student šeste godine medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da na medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci ima pedeset studenata iz Brčkog, te da ih je mnogo koji studiraju i van granica BiH.

„Želimo da ostanemo na ovim područjima. Želimo da imamo sigurnost, da radimo u Brčkom i da doprinesemo našoj populaciji“, istakao je Mitrović.

Nakon sastanka, zajedno s predsjednikom Skupštine i njihovim profesorima koji su prisustvovali sastanku, studenti su posjetili JZU „Zdravstveni centar Brčko“ gdje su razgovarali s menadžmentom ove ustanove.

Prvi zamjenik direktora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Đorđe Lazić rekao je da u ovoj ustanovi ima prostora da se studentima omogući zaposlenje nakon diplomiranja, jer u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti JZU nedostaje sedamdeset ljekara.

„Što se tiče ljekara kod nas je stanje deficita. Na skoro svakih deset dana raspisujemo konkurse za ljekare, medicinske sestre i specijaliste. Manjak tog kadra će se odraziti na kvalitet liječenja pacijenata“, rekao je Lazić.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime