Održan prvi filmski festival u okviru obilježavanja 23. godišnjice Brčko distrikta - nula49.com
spot_img
spot_img

Održan prvi filmski festival u okviru obilježavanja 23. godišnjice Brčko distrikta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U okviru obilježavanja 23. godišnjice Brčko distritka BiH sinoć je u Omladinskom centru Brčko po prvi put održan omladinski filmski festival u organizaciji učenika JU Tehničke škole Brčko u saradnji sa Proni centrom za omladinski razvoj.

Dobitnici nagrada prvog filmskog festivala u okviru obilježavanja 23. godišnjice Brčko Distritka su Zehra Sinanović iz Tuzle koja je osvojila prvo mjesto, drugo mjesto osvojili su Nikola Panić i Antonio Mendeš iz Brčkog, dok je treće osvojeno mjesto pripalo Azri Zahirović iz Srebrenika.

Filmskom festivalu je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH koji se prisutnima obratio prigodnim riječima, te uručio zahvalnice učesnicima festivala, te autorima najbolje rangiranih filmova udijelio novčane nagrade.

“Ovo je jedan veliki domet u oblasti umjetnosti, čast mi je da Brčko ima ovakve mlade koji su puni entuzijazma i znanja koji mogu da svoj umjetnički rad prezentiraju i međunarodnoj javnosti. Mladi su ogroman potencijal u cijelome svijetu, nažalost u Brčkom su zapostavljeni, nemaju prostora za globalni angažman i svi dosadašnji uspjesi su prozvod pojedinačnih iskoraka pojedinačnih organizacija kao što je Proni. Počastovan sam što Brčko ima ovakav potencijal i nadamo se da će ovo postati tradicija”, kazao je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Učesnicima najbolje rangiranih filmova uručene su novčane nagrade za prvo osvojeno mjesto 500 KM, za drugo mjesto 300 KM, dok je za treće osvojeno mjesto uručena nagrada od 200 KM.

“Radi se o devet kratkometražnih filmova koji su pored Brčkog snimani i u Tuzli, Živinicama, Srebreniku, Sanskom Mostu, a jedan film je snimljen u Švedskoj zbog čega je festival poprimio oblik međunarodnog karaktera. Tema filmova odnosi se na borbu protiv vršnjačkog nasilja i promociju osnovnih ljudskih prava, te nam je zaista je bila velika čast i zadovoljstvo biti dio ovoga projekta”, rekao je Haurn Šabanović kordinator projekta.

Mladi iz pokreta pod nazivom “Karton revolucija” iz Tuzle također su učestvovali na festivalu i predstavili se filmom koji ukazuje na borbu za čist vazduh i ekologiju, koji su svoj angažman u protekloj godini predstavili filmom koji je zadovoljio kriterijume žirija i postao dio festivala.

“Mladi mogu riješiti mnoge probleme, ali je bitno da adekvatno iskoriste medijski prostor i društvene mreže, te na različite kulturno umjetničke načine predstave probleme svoje zajednice široj zajednici”, dodao je Adi Selman, predstavnik pokreta.

Žiri koji je ocjenjivao filmove istakao je da su svi filmovi bili originalni i da su zaista na autentičan način ukazali na ozbiljne probleme u gradovima širom BiH sa kojima se građani svakodnevno susreću.

“Zahvaljući podršci izvršne i zakonodavne vlasti ove godine je konačno održan omladinski filmski festival u okviru obilježavanja godišnjice Distrikta, a koji je ujedno i dio završnog programa obilježavanja godišnjice. Nadamo se da će ovaj festival nastaviti održavati i narednih godina, jer mladi u našem gradu posjeduju ogromni potencijal i bitno je da im obezbijedimo prostor i vrijeme za implementaciju njihovih ideja”, istakao je Stefan Marjanović, predsjednik žirija.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img