spot_img
spot_img

Одржан припремни састанак: Скупштина другог новембра расправља о спорту и невладином сектору

spot_img
spot_img

На припремном састанку шефова посланичких клубова утврђен је дневни ред за 32. редовну сједницу која ће бити одржана другог новембра 2022. године.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да се у предлогу дневног реда налазе одлуке о повлачењу из скупштинске процедуре нацрта закона о измјенама и допунама Закона о спорту и о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта.

Милић је рекао да ће умјесто ових бити кандидовани нацрти нових закона који су у међувремену дошли као предлог Владе Брчко дистрикта, с циљем да одговоре на потребе спорта и удружења грађана из других области.

У другом читању, каже Милић, посланици ће разматрати Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит који у једном дијелу предвиђа могућност финансирања спорта од стране привредних субјеката.

„То је једна погодност која би требало да омогући да се питање спорта коначно ријеши на адекватан начин, да извори тог финансирања не буду само из буџета већ и из донација привредних субјеката који ће за тај износ бити ослобођени пореза на добит“, појаснио је Милић.

Милић је истакао да ће се пред посланицима, у првом читању, наћи и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Јавном предузећу „Лука Брчко“ којим је предвиђено усаглашавање тог са Законом о јавним предузећима Брчко дистрикта, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о власништву и другим стварним правима Брчко дистрикта.

„Први пут посланици ће имати прилику да расправљају о Нацрту закона о дјелатности осигурања у Брчко дистрикту. Ова дјелатност до сада је била уређена ентитетским прописима на основу налога супервизора. Како су се у међувремену мијењали ентитетски прописи, у Брчко дистрикту је у примјени остао основни текст закона који није у стању да одговори основним потребама на терену, и ми смо се опредијелили да идемо с посебним законом Брчко дистрикта“, рекао је предсједник Милић.

На дневном реду 32. сједнице су и извјештаји о раду јавних предузећа, установа, фондова, завода, као и десетак ревизорских извјештаја тих правних субјеката, неколико информација и одлука о утврђивању јавних интереса, те разматрање предлога буџета Брчко дистрикта за 2023. годину и усвајање амандмана на ребаланс буџета Дистрикта за 2022. годину.

Посланици ће прије почетка 32. редовне сједнице разматрати преостале тачке са 31. редовне сједнице, међу којима је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о образовању у основним и средњим школама, у првом читању.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img