Održan “Dan otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO”

U organizaciji Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH i UNDP-ja BiH danas je u okviru projekta „Jačanje mjesnih zajednica u BiH“ u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom održan “Dan otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku mjesnih zajednica, udruženja građana i nevladinih organizacija”.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je kreiranje usaglašene, inkluzivne i rodno osjetljive vizije mjesnih zajednica u BiH.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Srđan Blažić kazao je da je Distrikt u ovaj projekat uključen od 2016. godine i da je od 126 mjesnih zajednica iz BiH šest iz Brčko distrikta BiH.

- Reklama -

„To je projekat koji na određen način pokušava da se naše mjesne zajednice otvore još više prema javnosti i da što više u rad uključe mlade žene. Projekat je donio dosta novina u radu mjesnih zajednica, ali svakako ono što mene raduje jeste da su tih šest mjesnih zajednica sada sposobne i same da pišu projekte i apliciraju kod organizacija, fondova i da određena sredstva donesu u Distrikt kako bi zajedno sa sufinasiranjem, u kojem mi učestvujemo kao Vlada Distrikta sa 30%, ostvarili svoj cilj“, kazao je Blažević dodajući da je na području Distrikta već nekoliko projekata realizovano.

„Kupljen je ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Mjesnoj zajednici Grčica, zatim uređena je Mjesna zajednica i oko Mjesne zajednice Maoča, Društveni dom u Brezovom Polju, dječje igralište i još nekoliko projekata. Zaista to su projekti koji će služiti građanima distrikta. Takođe, mi smo preko Mjesne zajednice „Š“ aplicirali za jedan projekat koji se odnosi na uređenje odbojkaškog igrališta i nadam se da ćemo dobiti zadovoljavajuću ocjenu“, kazao je Blažić.

Blažić je naglasio da se prva faza ovog projekta završava u septembru ove godine i da se očekuje nastavak.

„Najave finansijera ovog projekta ambasada Švajcarske i Švedske kroz UNDP jesu da će se projekat najvjerovatnije nastaviti i u naredne četiri godine, odnosno sve do 2023. godine. Oni su izrazili zadovoljstvo i mi smo spremni da se uključimo kako bismo ulogu mjesne zajednice stavili na još viši položaj i kako bi mjesna zajednica bila prvi sagovornik sa vlastima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti“, kazao je Blažić.

“Danu otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO” prisustvovali su i predstavnici UNDP-ja i predstavnici mjesnih zajednica Brčko distrikta BiH.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime