spot_img
spot_img

Одређен притвор: Због незаконитог пријављивања бирача у притвору још једно лице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ отворило је додатне истраге изборних злоупотреба у вези с незаконитим пријављивањем грађана с пребивалиштем у дистрикту Брчко за гласање изван Босне и Херцеговине.

Након што је претходно, због сумњи на припремање кривичног дјела, четворици осумњичених одређен једномјесечни притвор, истовјетна мјера одређена је и Славку Блажевићу*, лишеном слободе прије два дана. Истовремено, истрага ће се наставити и према Д.Ј.*, који је након јучерашњег испитивања у Тужилаштву, пуштен да се у даљњем току кривичног поступка брани са слободе.

Након притварања Стојана Баварчића*, Пеје Мендеша*, Јасмина Равкића* и Мате Глухаковића*, Тужилаштво је наставило отварање нових истрага према већем броју осумњичених, међу којима су Славко Блажевић и Д.Ј. , који су ухапшени у посљедња два дана. Блажевића се сумњичи да је намјери да за своју кћерку, која је заступник у Скупштини Дистрикта с поновном кандидатуром на ту функцију, на преваран начин осигура гласове, од више грађана с пребивалиштем у Дистрикту прибавио копије личних докумената и пријавио их Централној изборној комисији за гласање са адреса Трнова – Лаповци и Светоблажеје – Трнава, у Републици Хрватској. Он се сумњичи да је тиме створио услове да на преваран начин искористи гласачке листиће и тако на изборима за Скупштину Дистрикта гласа умјесто пријављених лица за политичког субјекта за кога он то буде желио – наведено је у приједлогу за одређивање притвора. За сличне радње сумњичи се и Д.Ј. за кога постоји сумња да је прибавио документе бирача из Дистрикта и предао их активном политичком субјекту, који их је потом пријавио за гласање са више адреса у Републици Србији.

Блажевић и Д.Ј. осумњичени су да су набавили средства и предузели радње која стварају услове за учињења кривичног дјела. Блажевић је лишен слободе 12. октобра и сутрадан доведен у просторије Тужилаштва Дистрикта, гдје га је тужилац испитао у својству осумњиченог и предложио надлежном суду да му одреди притвор. По тужилачком приједлогу, а усљед опасности да ће осумњичени утицати на свједоке, Основни суд Дистрикта јуче је, 14. октобра одредио једномјесечни притвор Блажевићу. С друге стране, након што је јуче доведен пред тужиоца, Тужилаштво је након истека 24-сатног задржавања донијело наредбу да се Д.Ј. пусти на слободу, оцијенивши да у односу на ово лице не постоје посебни разлози за одређивање притвора.

Отварајући нове истраге, надзирући и координирајући истражне активности с Полицијом Дистрикта, Тужилаштво приоритетно наставља откривање и процесуирање кривичних дјела из изборне области. Тужилаштво охрабрује грађане и политичке субјекте да и даље пријављују изборне неправилности како би се грађанском, институционалном и најширом друштвеном интеркацијом заштитила законитост, правилност и интегритет локалних избора, а тиме и нужно ојачало јавно повјерење у демократске процесе и владавину права.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривице.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img