spot_img
spot_img

Одређен једномјесечни притвор службенику Основног суда Аладину Бисеру

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Основни суд Брчко дистрикта БиХ одредио је данас по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ једномјесечни притвор Аладину Бисеру из Брчког због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело – „Отмица“ из члана 177. став (1) и кривично дјело „Убиство“ из члана 163. став (2) тачка 4. Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ.

Притвор му је одређен на основу одредбе члана 132. став (1) тачке б) и д) Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ, односно због тога што у конкретном случају постоји основана бојазан да ће уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе или трагове важне за кривични поступак и јер нарочите околности указују да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, те због тога што се ради о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора десет година или тежа казна а које је посебно тешко с обзиром на начин извршења или посљедице кривичног дјела, ради чега би пуштање на слободу резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда.

Подсјећамо да је именовани раније ове године, од стране Основног суда Брчко дистрикта БиХ, неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора у трајању од седам мјесеци, након што је суд утврдио да је извршио кривична дјела „Злоупотреба положаја или овлаштења из члана 377. став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ и „Превара“ из члана 288. став (1) истог Закона.

У вези са овим поступцима, одлуком предсједника Основног суда Брчко дистрикта БиХ, Аладин Бисер удаљен је из службе у Основном суду са радног мјеста референта за управљање предметима све до доношења правоснажне пресуде, а од које ће уједно зависити и његов останак у радном односу, с обзиром на то да службенику који буде осуђен за кривично дјело на казну затвора дуже од шест мјесеци, радни однос престаје по сили закона даном правоснажности осуђујуће пресуде.

 

*Предузимање радњи у кривичном поступку против одређене особе не значи да је та особа заиста и одговорна за извршење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img