spot_img

Određen pritvor M.T. osumnjičenom za paljenje dvije porodične kuće u Dubravama

Published:

Osnovni sud Brčko distrikta BiH juče, 21. februara 2017. godine, održao je ročište za određivanje pritvora prema osumnjičenom M.T. iz Brčkog, protiv koga se vodi istraga zbog dva krivičnog djela -paljevina- iz člana 295. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, koja su se desila u noći 18./19. februar 2017. godine kada su zapaljenje dvije porodične kuće u naselju Dubrave u Brčkom.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, dana 21.02.2017. godine, podnijelo je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH prijedlog da se prema osumnjičenom M.T. iz Brčkog odredi pritvor u skladu sa članom 132. stav 1. tačka a., c. i d. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, a radi se o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža, te se u konkretnom slučaju radi o dva krivična djela za koje se može izreći čak i kazna zatvora od deset godina ili teža, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice krivičnog djela, te bi puštanjem na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Odlučujući o prijedlogu Osnovni sud Brčko distrikta BiH je održao ročište na kome je saslušao stranke i branioca povodom prijedloga za određivanje pritvora, te je donio rješenje kojim je u cijelosti prihvatio prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH i prema osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, u skladu sa članom 135. stav 1. u vezi sa članom 132. stav 1. tačka a., c. i d. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, računajući od momenta lišenja slobode. Protiv rješenja kojim je određen pritvor stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img