Određen pritvor M.T. osumnjičenom za paljenje dvije porodične kuće u Dubravama

Osnovni sud Brčko distrikta BiH juče, 21. februara 2017. godine, održao je ročište za određivanje pritvora prema osumnjičenom M.T. iz Brčkog, protiv koga se vodi istraga zbog dva krivičnog djela -paljevina- iz člana 295. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, koja su se desila u noći 18./19. februar 2017. godine kada su zapaljenje dvije porodične kuće u naselju Dubrave u Brčkom.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, dana 21.02.2017. godine, podnijelo je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH prijedlog da se prema osumnjičenom M.T. iz Brčkog odredi pritvor u skladu sa članom 132. stav 1. tačka a., c. i d. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, a radi se o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža, te se u konkretnom slučaju radi o dva krivična djela za koje se može izreći čak i kazna zatvora od deset godina ili teža, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice krivičnog djela, te bi puštanjem na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Odlučujući o prijedlogu Osnovni sud Brčko distrikta BiH je održao ročište na kome je saslušao stranke i branioca povodom prijedloga za određivanje pritvora, te je donio rješenje kojim je u cijelosti prihvatio prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH i prema osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, u skladu sa članom 135. stav 1. u vezi sa članom 132. stav 1. tačka a., c. i d. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, računajući od momenta lišenja slobode. Protiv rješenja kojim je određen pritvor stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime