spot_img

Одлука донијета, али лова нема: Упитно спровођење Одлуке о намјенском прекиду ловостаја у Дистрикту

Published:

- Advertisement -

Упркос чињеници да је брчанска Влада на једној од својих посљедњих сједница донијела Одлуку о привременом прекиду ловостаја у Дистрикту, ради циљаног одстријела предатора, од њеног провођења по свему судећи неће бити ништа.

Упркос давно донесеном Закону о ловству, по којем је Дистрикт јединствено ловно подручје, Ловачки савез Дистрикта који треба њиме да управља никада није формиран.

Усљед наведеног, већ петнаест година у Брчком је ловостај. Истина, прекинут је посебном Одлуком Владе и Скупштине 2019. године и то само на неколико дана ради одстријела шакала, лисица и дивљих свиња, јер су угрожавале пољопривредне засаде и окућнице. Водећи се овом праксом Влада је недавно донијела одлуку сличну оној од прије три године у којој су 11., 18. и 25. септрембар одређују као дани лова, односно одстријела предатора.

“Оно што је сигурно, од три утврђена термина за циљани одстријел шакала, лисица и дивљих свиња, због штета које наносе пољопривредним газдинствима, први термин, 11. септембар неће моћи бити испоштован. Наиме, из Планинарског друштва „Гранаш“ су нас упозорилли да лов није могућ због тога што је у недељу, на подручју Горњег Зовика и Штрепаца, раније планиран маратон“, рекао је шеф Одјељења за пољопривреду водопривреду и шумарство брчанске Владе Миленко Нинковић.

На састанку који је тим поводом заказан са представницима једанаест ловачких удружења Дистрикта, појавио се суштински и кључни проблем око територије на којој ће се ловити.

„Морам истаћи да се девет ловачких друштава сложило и прихватили су исти онај распоред који је био у одлуци прије три године, док се два удружења нису могла договорити. Имао сам намјеру да чинимо постепене искораке напријед, односно кроз дружења свих ловаца, стварамо претпоставке и за укидање ловостаја који је у Брчком на снази већ петнаест година“, акцентира Нинковић, додајући да ако договора до почетка наредне седмице буде, онда ће два преостала термина за лов бити испоштована.

Незванично представници Ловачких друштава „Јаловик и Јаребица“, се не могу усагласити у чијој су надлежности катастарске општине у којима треба да се лови.

„Да ли је то политички или можда неки други проблем, не бих улазио у то. Но ако се сви заједно не могу договорити боље да лова и нема. Уколико се договор не постигне ја ћу Владу обавјестити о свему, односно да нисам у могућности провести донесену Одлуку“, закључио је шеф Одјељења за пољопривреду водопривреду и шумарство Владе Дистрикта Миленко Нинковић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img