spot_img
spot_img

Odlazeći supervizor i njegov nasljednik posjetili Brčko

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Džonatan Menuti, koji završava svoj mandat, i njegov nasljednik Luis Krisšok, posjetili su danas Brčko i sastali se sa rukovodstvom Vlade i Skupštine Brčko distrikta kako bi razgovarali o trenutnoj i budućoj saradnji.

Na sastanku je bilo riječi o završetku projekta modernizacije Luke Brčko, koji se godinama suočavao sa brojnim preprekama i kašnjenjima. Organi vlasti su nedavno otklonili preostale administrativne prepreke za treću i završnu fazu projekta, odnosno izgradnju novih željezničkih i cestovnih pristupnih tačaka.

Menuti je istaknuo strateški značaj ovog projekta za Brčko i za cijelu državu, jer je to jedina riječna luka u BiH i bitna komercijalna pristupna tačka prema ostatku svijeta.

Potrebno je nastaviti rad na jačanju korporativnog upravljanja Lukom i poboljšanju njenog pristupa međunarodnim tržištima, kao i njene konkurentnosti na tim tržištima, istakao je odlazeći supervizor.

„Vlasti moraju učiti iz grešaka napravljenih u ovom procesu i osigurati veću efikasnost i odgovornost u finansiranju i realizaciji kapitalnih projekata. Mnogo novca se moralo potrošiti na ispravke, dok su godine kašnjenja uskratile Luci ostvarivanje poslovnih prihoda. Svi javni zvaničnici u Brčkom imaju odgovornost da se ovakve greške više ne ponavljaju”, dodao je Menuti.

Novoimenovani supervizor Krisšok iskoristio je ovu posjetu kao priliku da započne saradnju sa lokalnim zvaničnicima prije nego što službeno preuzme dužnost. Izrazio je svoje opredjeljenje da se u narednim mjesecima upozna i konsultuje sa političkim predstavnicima i predstavnicima poslovne zajednice, kao i medijima i nevladinim organizacijama, kako bi nastavio aktivnosti na čvrstim temeljima koje je postavio njegov prethodnik.

Menuti i Krisšok su ponovo potvrdili svoju opredijeljenost da nastave pružati podršku razvoju Brčkog i da osiguraju daljnje napredovanje Distrikta ka zajedničkom ekonomskom prosperitetu i stabilnosti.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img