spot_img
spot_img

Одјељење за јавну безбједност савјетује: Шта урадити у случају земљотреса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру новонастале ситуације у Албанији и Херцеговини гдје су јутрос забиљежени земљотреси Одјељење за јавну безбједност Брчко дистрикта Босне и Херцеговине издаје сљедеће саопштење за јавност:

Без икакве намјере да стварамо панику, јер сеизмолошке активности једноставно није могуће предвидјети, можда није лоше подсјетити се на правила понашања којих се ваља држати у случају јачих земљотреса. Одјељење за јавну безбједност Брчко дистрикта Босне и Херцеговине издаје упутство шта чинити у случају земљотреса:

Прије земљотреса

Прије самог земљотреса требало би се побринути да су саниране неисправне електричне инсталације. У самом простору у којем се борави, нужно је знати гдје су главне склопке за струју, вентили за воду и како се затварају.

Велике и тешке предмете требало би поскидати са високих полица и смјестити их ближе тлу. Ормани, огледала и слике на зидовима требали би бити добро фиксирани. Уопштено, требало би водити рачуна о томе да је онемогућена кретња покретних дијелова намјештаја и техничке опреме. Ломљиве предмете, на примјер од стакла и порцулана, такође би требало држати у ниским и затвореним орманићима.

И оно вјероватно најважније, добро је знати која су безбједна мјеста у свакој просторији – који је чврсти или носиви зид. Они би требали послужити као заклон уколико дође до јачег земљотреса. Надаље, било би добро при руци имати батеријску лампу, радио на батерије, звиждаљку и комплет прве помоћи. Добро је имати и залихе хране и воде. Такође, са члановима породице добро је договорити два мјеста за састајање након земљотреса. Прво у близини стамбеног простора, негдје на отвореном, а друго мало даље од стамбеног простора, у случају да не можете доћи до куће/стана. Свако од укућана мора знати та мјеста састанка.

Током земљотреса

Током самог земљотреса најбитније је покушати остати смирен, не паничити и схватити да не убија сам земљотрес, већ да до већине повреда долази кад се људи успаничено покушавају докопати отвореног простора. Притом их најчешће повриједе поломљене инсталације, грађевински материјал, стакло са прозора или врата, електрични каблови, и уопште, предмети који падају. Циљ је докопати се отвореног простора, али уз што мање ризика. Током самог земљотреса нужно је пронаћи најближе безбједно мјесто и минимално се кретати.

Ако се затекнемо у нижим просторијама, при првим подрхтавањима тла треба изаћи на отворени, слободан простор и удаљити се од стабала, уличних свјетиљки и грађевина. Ако смо на вишим спратовима или морамо остати у затвореном простору, склањамо се поред носивих зидова, под оквире (штокове) врата за које процијенимо да су довољно снажни, под чврсти сто или клупу, или уз носиви зид. Није лоше и заштитити главу и лице рукама те се прислонити уз угао носивог зида и обавезно се држати даље од стакла, прозора, спољних зидова те свега што би могло пасти – расвјетних тијела, намјештаја итд. Ако сте у кревету кад почне земљотрес, није лоше рјешење и остати тамо, чекати да прође, а главу заштитити јастуком – но само у случају да нисте под тешким расвјетним тијелом које би могло пасти. У том случају ипак потражите безбједнију позицију. Останите испод оквира врата само ако знате да је ријеч о снажном, носивом зиду. Останите у затвореном све док се подрхтавање тла посве не смири и тек тад изађите на отворено. Никако не идите лифтом.

Ако вас земљотрес затекне у аутомобилу, немојте се заустављати испод мостова, подвожњака, у тунелима или у близини електричних водова. Возило паркирајте на отвореном простору, али тако да не омета пролаз већим возилима хитних служби те немојте својим аутомобилом бити сметња у прилазу хидранту.

Ако баш запнете под рушевинама, ни случајно не палите шибице или упаљаче, кретње сведите на минимум, а уста покријте дијелом одјеће или марамицом. Покушајте остати смирени и лагано лупајте по цијевима или зидовима како би вас спасиоци могли пронаћи. Користите се звиждаљком са почетка приче – ако је имате. Не вичите ако не морате јер викање може узроковати удисање опасне количине прашине. Чувајте сваки атом снаге.

Након земљотреса

Након земљотреса будите спремни за ново подрхтавање тла. Накнадни земљотреси углавном су слабији од главног, али су једнако опасни јер могу створити нову штету на већ начетим грађевинама. Најсигурније је остати на отвореном док се све не смири. И даље вриједи оно што је лако понављати у теорији и кад се ништа не догађа – само покушајте да не паничите, покушајте остати смирени и рационални.

Ако сте запели у затвореном, процијените који је начин најпогоднији за излазак на безбједно. Узмите са собом само најнужније, водите рачуна о потребама дјеце и старијих те немојте заборавити ни на кућне љубимце. Ако сте у прилици, затворите главне вентиле воде и искључите струју. У случају да око вас има повријеђених, свакако покушајте помоћи, но једино ако сте потпуно сигурни у то што радите. Обавијестите хитне службе ако знате да око вас има повријеђених. Пратите вијести и упутства надлежних.

Важни телефони:

121 Оперативно кумуникациони центар

122 Полиција

123 Ватрогасна јединица

124 Хитна медицинска помоћ

 

 

 

ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ЈАВНУ БЕЗБЈЕДНОСТ

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img