Odjeljenje za javnu bezbjednost savjetuje: Šta uraditi u slučaju zemljotresa

- Reklama -

U okviru novonastale situacije u Albaniji i Hercegovini gdje su jutros zabilježeni zemljotresi Odjeljenje za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izdaje sljedeće saopštenje za javnost:

Bez ikakve namjere da stvaramo paniku, jer seizmološke aktivnosti jednostavno nije moguće predvidjeti, možda nije loše podsjetiti se na pravila ponašanja kojih se valja držati u slučaju jačih zemljotresa. Odjeljenje za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izdaje uputstvo šta činiti u slučaju zemljotresa:

- Reklama -

Prije zemljotresa

Prije samog zemljotresa trebalo bi se pobrinuti da su sanirane neispravne električne instalacije. U samom prostoru u kojem se boravi, nužno je znati gdje su glavne sklopke za struju, ventili za vodu i kako se zatvaraju.

Velike i teške predmete trebalo bi poskidati sa visokih polica i smjestiti ih bliže tlu. Ormani, ogledala i slike na zidovima trebali bi biti dobro fiksirani. Uopšteno, trebalo bi voditi računa o tome da je onemogućena kretnja pokretnih dijelova namještaja i tehničke opreme. Lomljive predmete, na primjer od stakla i porculana, takođe bi trebalo držati u niskim i zatvorenim ormanićima.

I ono vjerovatno najvažnije, dobro je znati koja su bezbjedna mjesta u svakoj prostoriji – koji je čvrsti ili nosivi zid. Oni bi trebali poslužiti kao zaklon ukoliko dođe do jačeg zemljotresa. Nadalje, bilo bi dobro pri ruci imati baterijsku lampu, radio na baterije, zviždaljku i komplet prve pomoći. Dobro je imati i zalihe hrane i vode. Takođe, sa članovima porodice dobro je dogovoriti dva mjesta za sastajanje nakon zemljotresa. Prvo u blizini stambenog prostora, negdje na otvorenom, a drugo malo dalje od stambenog prostora, u slučaju da ne možete doći do kuće/stana. Svako od ukućana mora znati ta mjesta sastanka.

Tokom zemljotresa

Tokom samog zemljotresa najbitnije je pokušati ostati smiren, ne paničiti i shvatiti da ne ubija sam zemljotres, već da do većine povreda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće povrijede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo sa prozora ili vrata, električni kablovi, i uopšte, predmeti koji padaju. Cilj je dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tokom samog zemljotresa nužno je pronaći najbliže bezbjedno mjesto i minimalno se kretati.

Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki i građevina. Ako smo na višim spratovima ili moramo ostati u zatvorenom prostoru, sklanjamo se pored nosivih zidova, pod okvire (štokove) vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti sto ili klupu, ili uz nosivi zid. Nije loše i zaštititi glavu i lice rukama te se prisloniti uz ugao nosivog zida i obavezno se držati dalje od stakla, prozora, spoljnih zidova te svega što bi moglo pasti – rasvjetnih tijela, namještaja itd. Ako ste u krevetu kad počne zemljotres, nije loše rješenje i ostati tamo, čekati da prođe, a glavu zaštititi jastukom – no samo u slučaju da niste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju ipak potražite bezbjedniju poziciju. Ostanite ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom, nosivom zidu. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla posve ne smiri i tek tad izađite na otvoreno. Nikako ne idite liftom.

Ako vas zemljotres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima hitnih službi te nemojte svojim automobilom biti smetnja u prilazu hidrantu.

Ako baš zapnete pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače, kretnje svedite na minimum, a usta pokrijte dijelom odjeće ili maramicom. Pokušajte ostati smireni i lagano lupajte po cijevima ili zidovima kako bi vas spasioci mogli pronaći. Koristite se zviždaljkom sa početka priče – ako je imate. Ne vičite ako ne morate jer vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine. Čuvajte svaki atom snage.

Nakon zemljotresa

Nakon zemljotresa budite spremni za novo podrhtavanje tla. Naknadni zemljotresi uglavnom su slabiji od glavnog, ali su jednako opasni jer mogu stvoriti novu štetu na već načetim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. I dalje vrijedi ono što je lako ponavljati u teoriji i kad se ništa ne događa – samo pokušajte da ne paničite, pokušajte ostati smireni i racionalni.

Ako ste zapeli u zatvorenom, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na bezbjedno. Uzmite sa sobom samo najnužnije, vodite računa o potrebama djece i starijih te nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce. Ako ste u prilici, zatvorite glavne ventile vode i isključite struju. U slučaju da oko vas ima povrijeđenih, svakako pokušajte pomoći, no jedino ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite hitne službe ako znate da oko vas ima povrijeđenih. Pratite vijesti i uputstva nadležnih.

Važni telefoni:

121 Operativno kumunikacioni centar

122 Policija

123 Vatrogasna jedinica

124 Hitna medicinska pomoć

 

 

 

ODJELJENJE ZA JAVNU BEZBJEDNOST

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime