spot_img
spot_img

Одговор информативне редакције РТВ ХИТ

spot_img
spot_img
spot_img

Након што су се недавно посланици у Скупштини Брчко дистрикта из реда бошњачког народа, као и чланови Владе из бошњачких странака огласили саопштењем у коме од брчанске телевизије “ХИТ” траже извињење и престанак “континуираних увреда на рачун Армије РБиХ”, данас је стигао и одговор информативне редакције РТВ “ХИТ”. И ово саопштење преносимо у цијелости:

“Поштована господо, посланици и чланови Владе из реда бошњачког народа, који сте дио владајуће коалиције у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине!

Информативна редакција Радио телевизије ХИТ није изненађена вашим саопштењем за јавност јер су припреме за његово достављање локалним медијима почеле раније. А тичу се, прије свега, префикса “такозвана” који се, не увијек, ставља испред назива , Армија Републике Босне и Херцеговине.

Потпуно разумијемо зашто вам смета тај префикс. Није тешко закључити како би реаговали Срби у извршној и законодавној власти у Дистрикту да префикс “такозвана” ставимо испред – Војска Рерпублике Српске.

Јавности ради и жеље за , како сами рекосте, наставком досадашње “добре и коректне сарадње”, истичемо сљедеће чињенице:

Нити један новинар Радио телевизије ХИТ, у прилозима који су властита производња, никада, за осамнаест година колико постојимо, испред назива, Армија Републике Босне и Херцеговине ,није ставио префикс “такозвана”.

Префикс “такозвана”, за свих осамнаест година нашег постојања, користио се само и искључиво када смо емитовали вијести добијене посредством агенције “СРНА”, јер је у агенцијској вијести стављан углавном тамо гдје се цитирала изјава која се преноси. Новинарска пракса је да се цитати не могу и не смију мијењати.

То су чињенице.

Зато мислимо да би вашу замјерку требали упутити на другу адресу. Мислимо да би се и ви и ваше странке (као и странке остала два народа), требали фокусирати на стварање амбијента у коме агенције не би стављале префиксе, али и термине (четник, агресор, мањи ентитет…), који вријеђају , а које смо и ми емитовали у нашем програмском садржају… амбијента у коме би толеранција, суживот, право на друго и другачије били истински, саставни дио живота који живимо на једном простору.

Уређивачком политиком коју смо његовали од почетка ми смо покушавали допринијети стварању напријед речених вриједности. То ћемо наставити да радимо, свјесни да Босна и Херцеговине и Брчко дистрикт као њен саставни дио нису ни српски, ни бошњачки, ни хрватски већ – и српски и бошњачки и хрватски.

Желимо да вјерујемо да је датум слања вашег саопштења, 7. септембар, случајан, као и ваша реакција тек након осамнаест година.

С поштовањем и жељом за наставак сарадње зарад заједничког добра,

Информативна редакција РТВ ХИТ”

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img