Odgovor informativne redakcije RTV HIT

Nakon što su se nedavno poslanici u Skupštini Brčko distrikta iz reda bošnjačkog naroda, kao i članovi Vlade iz bošnjačkih stranaka oglasili saopštenjem u kome od brčanske televizije “HIT” traže izvinjenje i prestanak “kontinuiranih uvreda na račun Armije RBiH”, danas je stigao i odgovor informativne redakcije RTV “HIT”. I ovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovana gospodo, poslanici i članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda, koji ste dio vladajuće koalicije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine!

- Reklama -

Informativna redakcija Radio televizije HIT nije iznenađena vašim saopštenjem za javnost jer su pripreme za njegovo dostavljanje lokalnim medijima počele ranije. A tiču se, prije svega, prefiksa “takozvana” koji se, ne uvijek, stavlja ispred naziva , Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Potpuno razumijemo zašto vam smeta taj prefiks. Nije teško zaključiti kako bi reagovali Srbi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Distriktu da prefiks “takozvana” stavimo ispred – Vojska Rerpublike Srpske.

Javnosti radi i želje za , kako sami rekoste, nastavkom dosadašnje “dobre i korektne saradnje”, ističemo sljedeće činjenice:

Niti jedan novinar Radio televizije HIT, u prilozima koji su vlastita proizvodnja, nikada, za osamnaest godina koliko postojimo, ispred naziva, Armija Republike Bosne i Hercegovine ,nije stavio prefiks “takozvana”.

Prefiks “takozvana”, za svih osamnaest godina našeg postojanja, koristio se samo i isključivo kada smo emitovali vijesti dobijene posredstvom agencije “SRNA”, jer je u agencijskoj vijesti stavljan uglavnom tamo gdje se citirala izjava koja se prenosi. Novinarska praksa je da se citati ne mogu i ne smiju mijenjati.

To su činjenice.

Zato mislimo da bi vašu zamjerku trebali uputiti na drugu adresu. Mislimo da bi se i vi i vaše stranke (kao i stranke ostala dva naroda), trebali fokusirati na stvaranje ambijenta u kome agencije ne bi stavljale prefikse, ali i termine (četnik, agresor, manji entitet…), koji vrijeđaju , a koje smo i mi emitovali u našem programskom sadržaju… ambijenta u kome bi tolerancija, suživot, pravo na drugo i drugačije bili istinski, sastavni dio života koji živimo na jednom prostoru.

Uređivačkom politikom koju smo njegovali od početka mi smo pokušavali doprinijeti stvaranju naprijed rečenih vrijednosti. To ćemo nastaviti da radimo, svjesni da Bosna i Hercegovine i Brčko distrikt kao njen sastavni dio nisu ni srpski, ni bošnjački, ni hrvatski već – i srpski i bošnjački i hrvatski.

Želimo da vjerujemo da je datum slanja vašeg saopštenja, 7. septembar, slučajan, kao i vaša reakcija tek nakon osamnaest godina.

S poštovanjem i željom za nastavak saradnje zarad zajedničkog dobra,

Informativna redakcija RTV HIT”

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime