Odgođena javna rasprava o Nacrtu zakona o mladima

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o mladima Brčko distrikta BiH, koja je na osnovu zaključka Skupštine Distrikta bila zakazana za danas, odgođena je jer se nisu stekli uslovi za njeno održavanje, odnosno jer se niko od predstavnika brčanskih omladinskih organizacija, koje su obavještene, nije odazvao pozivu.

Suad Burić, predsjednik skupštinske Komisije za mlade, pojasnio je da je nakon višegodišnje pripreme, ovaj Nacrt zakon prošao proceduru prvog čitanja, ali da je na osnovu skupštinskog zaključka trebao da bude analiziran i kroz javne raprave sa svim nevladinim organizacijama koje tretiraju problematiku mladih, te fizičkim i pravnim licima koji su zainteresovani za odredbe ovog zakona, kao i u svim osnovnim školama.

- Reklama -

On je naglasio, da su očekivanja bila da mladi Brčko distrikta kažu svoju konačnu riječ o Nacrtu zakona o mladima, da kažu svoje primjedbe koje bi članovi komisije zajedno sa drugim poslanicima pretvorili u amandmane ako bi bilo potrebe za to.

“Da u konačnici imamo jedan akt, jedan zakon koji će biti po mjeri svih mladih Brčko distrikta BiH, a sve u namjeri da unaprijedimo stanje i položaj mladih u Distriktu i da ih na pravilan način uključimo u proces donošenja odluka koje se tiču njih, ali i svih ostalih problema ovog grada”, dodao je Burić.

Sead Ušanović, službenik za mlade u administraciji Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da su na današnju raspravu osim omladinskih organizacija kojih u Brčkom ima više od 20, bili pozvani i svi mladi i oni koji mogu dati doprinos ovoj raspravi.

Govoreći o zamjerkama mladih, istakao je da je njihova najveća zamjerka što ovaj zakon još uvijek nije usvojen.

“Jer su oni svjesni da je Brčko distrikt BiH obezbijedio svu infrastrukturu. Brčko ima preko 20.000 mladih, Brčko ima Omladinski centar, Brčko ima budžet za mlade. Ima puno više infrastrukture nego neke veće lokalne zajednice u BiH, ali nema zakonski to regulisano”, dodao je Ušanović.

Prema njegovim riječima, u svim devetim razredima osnovnih škola Distrikta, ovaj nacrt zakona će biti prezentovan u prvoj dekadi aprila ove godine.

O tome da li će ponovo biti zakazana javna rasprava po ovom pitanju odlučiće Skupština, dok će, kako je kazao Suad Burić, Skupštnska komisija za mlade vjerovatno održati još jedan sastanak sa predstavnicima mladih.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime