spot_img
spot_img

Одежда светог краља Милутина стигла у Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одежда са моштију једног од највећих српских светитеља од 12. новембра биће трајно изложена у Храму Христа Спаситеља у Доњем Брезику.

Краљ Милутин је владар из лозе Немањића који је живио у периоду од 1282. до 1321. године. Током његове владавине краљевина Србија је од другоразредне монархије прерасла у најјачу силу на Балканском полуотсрву.

Сматра се највећим градитељем и задужбинаром међу Немањићима – за четрдесет година владавине подигао је четрдесед цркава и манастира. Он сам саградио је више него сви остали Немањићи заједно. Његове мошти налазе се у Цркви Свете Недеље у Софији, одакле и одежда стиже у Брчко.

Одежда Светог Краља у Брчко стиже захваљујући Поклоницима Христовог Гроба, Поклоницима Свете Горе, вјерном народу из Брчког и околине, и старјешини Храма Христа Спаситеља, протојереју Вујадина Станишића, уз благослов Његовог Преосвештенства Владике Фотија.

Група вјерника из Брчког је, уз благослов Епископа, присуствовала пресвлачењу моштију Светог краља Милутина 29. октобра. Пресвлачење моштију обавља се сваке године, а ово је први пут да одежда у којој су биле положене мошти стиже у наше крајеве.

На сам празник Светог краља Милутина, 12. новембра, одежда ће бити изложена по први пут, на духовно окрепљење вјерницима ових крајева.

Један од Светогораца, брат Марко Панић са породицом, биће кум за ову годину, па ће припремити послужење за вјерни народ.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img