Odežda svetog kralja Milutina stigla u Brčko

Odežda sa moštiju jednog od najvećih srpskih svetitelja od 12. novembra biće trajno izložena u Hramu Hrista Spasitelja u Donjem Breziku.

Kralj Milutin je vladar iz loze Nemanjića koji je živio u periodu od 1282. do 1321. godine. Tokom njegove vladavine kraljevina Srbija je od drugorazredne monarhije prerasla u najjaču silu na Balkanskom poluotsrvu.

- Reklama -

Smatra se najvećim graditeljem i zadužbinarom među Nemanjićima – za četrdeset godina vladavine podigao je četrdesed crkava i manastira. On sam sagradio je više nego svi ostali Nemanjići zajedno. Njegove mošti nalaze se u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji, odakle i odežda stiže u Brčko.

Odežda Svetog Kralja u Brčko stiže zahvaljujući Poklonicima Hristovog Groba, Poklonicima Svete Gore, vjernom narodu iz Brčkog i okoline, i starješini Hrama Hrista Spasitelja, protojereju Vujadina Stanišića, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Vladike Fotija.

Grupa vjernika iz Brčkog je, uz blagoslov Episkopa, prisustvovala presvlačenju moštiju Svetog kralja Milutina 29. oktobra. Presvlačenje moštiju obavlja se svake godine, a ovo je prvi put da odežda u kojoj su bile položene mošti stiže u naše krajeve.

Na sam praznik Svetog kralja Milutina, 12. novembra, odežda će biti izložena po prvi put, na duhovno okrepljenje vjernicima ovih krajeva.

Jedan od Svetogoraca, brat Marko Panić sa porodicom, biće kum za ovu godinu, pa će pripremiti posluženje za vjerni narod.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime