spot_img
spot_img

Odbila ih policija: Građani već tražili radare na opasnoj cesti u Brčkom

spot_img
spot_img

U naselju Brod u Brčkom sinoć je došlo do velike tragedija u kojoj su smrtno stradale žena i djevojčica.

U pitanju su majka i kćerka, koje su izgubile život prelazeći ulicu kada ih je udario automobil.

Građani Brčkog tvrde da je ova dionica odavno problematična, posebno za djecu. Tako je nedavno, tačnije prije samo dva mjeseca, neformalna grupa roditelja djece koja pohađaju Petu osnovnu školu, područno odjeljenje Brod, uputila Policiji Brčko distrikta BiH zahtjev za povećanje sigurnosti djece u saobraćaju.

Pismo se odnosilo na postavljanje radara na ovoj dionici, kako bi se djeca na putu od škole bolje zaštitila od brzih vozača.

“Na putu do škole, naša djeca su učesnici u saobraćaju na glavnoj cesti od pruge na Broduši pa sve do kružnog toka prema Fisu. Kao stanovnici tog dijela grada smo primijetili da se vozila kreću većom brzinom, te da su česta preticanja na ovoj saobraćajnici. U ljetnim mjesecima posebno brzo vode motoristi. Predlažemo radare iz oba pravca, skretanje za Rijeke-kružni tok kod Fisa i obrnuto. Vjerujemo da postavljanje radara, koji svakodnevno mjere brzinu i kažnjavaju nesavjesne vozače, djeluju na svijest vozača te usporavaju vožnju”, naveli su.

Roditelji su u svom zahtjevu priložili i listu osoba koje su potpisale peticiju za postavljanje radara na traženim lokacijama.

Na odgovor iz Policije Brčko distrikta BiH se čekalo dvije sedmice. U pismu roditeljima, koje potpisuje komandir saobraćajne Policije Brčko distrikta Kenad Bajrić, navedeno je da je pomenuta dionica već dovoljno regulisana.

“Sa jedne strane ulice postoji izgrađen trotoar i u blizini navedene škole se nalazi postavljen semafor, koji uveliko obezbjeđuje bezbijedan prelazak učenika i roditelja preko iscrtanog pješačkog prelaza koji služi kao prilazak školi. Policijski službenici Jedinice saobraćajne policije Brčko distrikta, u skladu sa svojim mogućnostima, s vremena na vrijeme u navedenu ulicu postavljaju prenosivi radar koji radi na automatskom režimu i bilježi brzinu svih m/v”, pisalo je u odgovoru roditeljima.

Nakon sinoćnje tragedije, ova tema se ponovo aktualizirala i građani Brčkog se sve više javljaju sa ovakvim zahtjevima.

Sve okolnosti tragedije u naselju Brod u Brčkom bit će poznata nakon što se o tome zvanično oglasi Policija Brčko distrikta, čiji su inspektori sinoć uz nadzor dežurnog tužioca obavljali uviđaj.

 

 

(vijesti.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img