spot_img
spot_img

Од сутра обавезна зимска опрема за сва возила

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У складу са Законом о основама сигурности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини и Правилником о саобраћају у зимским условима, у Брчком је од сутра обавезна зимска опрема за сва моторна возила.

Од 15. новембра текуће године до 15. априла наредне године, на снази је обавеза употребе зимске опреме за сва моторна возила која саобраћају на јавним путевима, саопштено је из брчанске Полиције.

Под зимском опремом коју треба да имају моторна возила у зимским условима према наведеном правилнику, сматра се:

За путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 kg и која немају више од 8 сједишта, прописана је следећа опрема:

-Зимски пнеуматици на сва четири точка са ознаком “M+S”, чија дубина шара на газећем слоју износи најмање 4 mm.

-Гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи најмање 4 mm и да у прибору морају имати одговарајуће ланце за погонске точкове.

За моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 kg и аутобусе, прописана је следећа опрема:

-Зимски пнеуматици на погонским точковима, чија је дубина шаре на газећем слоју најмање 4 mm, те у прибору одговарајући ланци за погонске точкове и приручни алат (лопата и врећа пијеска од 25-50 kg).

-Гуме са љетним профилом чија дубина шаре на газећем слоју износи најмање 4 mm, а у прибору одговарајући ланци и приручни алат (лопата и врећа пијеска од 25-50 kg).

Под зимским условима, подразумијева се најмање једно од следећих стања:

-Када пада снијег и ствара се кора на коловозу,

-Када на већој површини коловоза има остатака угаженог и залеђеног снијега,

-Када пада киша и леди се на коловозу,

-Када је коловоз залеђен.

Опрема за саобраћај у зимским условима:

Без обзира на временске услове сва моторна возила морају користити и посједовати прописану зимску опрему у периоду од 15.11. текуће године до 15.04. идуће године.

Из полиције Брчко дистрикта позивају возаче да припреме возила за вожњу у зимским условима, чиме ће избјећи законске санкције за непоштивање наведене обавезе, а истовремено допринијети личној сигурности и сигурности других учесника у саобраћају.

(nula49.com)
spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img