Od sljedeće sedmice masovna vakcinacija u Brčko distriktu

S obzirom na nedavno pristigle količine vakcina protiv kovida-19 kojima Distrikt raspolaže, u Brčkom bi sve trebalo biti spremno za masovnu vakcinaciju građana.

Od početka sljedeće sedmice radno vrijeme na punktu za vakcinaciju će biti produženo, pa će se građani moći vakcinisati od osam ujutro do 8 sati naveče, što znači da će se dnevno moći vakcinisati 350 do 400 građana.

„Uzimajući u obzir broj vakcina koje imamo, radi se trenutno o Sinofarmu i AstraZeneki, nastojaćemo intenzivirati proces vakcinacije, tako da će građani vrlo brzo biti u većem broju pozivani te i ako smo do sada imali nekakve zaostatke, mislim da ćemo ih vrlo brzo sustići“, kaže Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta.

On kaže kako je cilj maksimalno iskoristiti kapacitet postojećeg punkta, a potom otvoriti dodatne punktove za vakcinisanje u pojedinim mjesnim zajednicama.

„Onog momenta kad vidimo da je kapacitet maksimalno popunjen, da više nemamo prostora niti za dodatnim osobljem niti da u vremenskom razmaku možemo stići vakcinisati određeni broj osoba, onda ćemo vjerojatno planirati ići i izvan ovog punkta. Postoje određene zdravstvene stanice i vjerojatno će one biti prve koje će se otvoriti u takvom momentu, kada bude došlo vrijeme za to i kada iskoristimo sve ove kapacitete koje ovdje imamo, onda ćemo ići raditi na taj način“, kaže Šehanović.

Prema njegovim riječima, još uvijek neće primjenjivati metodu vakcinisanja bez najave kako ne bi došlo do nepotrebnog stvaranja gužvi.

Trenutno je broj prijava građana za cijepljenje nešto niži nego na početku, ali, kaže on, ne može se reći da je njihova zainteresovanost drastično smanjena.

Do sada se za vakcinisanje prijavilo više od 13.000 građana, preko 7.000 građana je primilo jednu dozu, dok ih je 5.100 kompletiralo proces vakcinisanja.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime