Od januara sljedeće godine elektronska registracija poslovnih subjekata u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potpisao je Ugovor o savjetovanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke čime je ozvaničena saradnja u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE) koji sprovodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem UKaid-a.

Projektom su sprovedene strukturalne reforme, kako na lokalnom, tako i na entitetskim nivoima s ciljem pružanja brže, jeftinije i kvalitetnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu, u okviru Projekta Brčko distriktu BiH je uz koordinacione aktivnosti Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH obezbijeđena tehnička pomoć s ciljem unapređenja zakonskog okvira u oblastima registracije poslovnih subjekata, te se pristupilo i nabavci opreme i softvera za uspostavu Integrisanog sistema za elektronsku registraciju poslovnih subjekata.

Početak implementacije novog sistema registracije planiran je za januar 2021. godine. Integrisani sistem će u potpunosti implementirati evropski princip „interoperabilnosti“.

Pored mogućnosti sigurnog i pouzdanog podnošenja zahtjeva za registraciju poslovnog subjekta elektronskim putem, uspostavljanjem Integrisanog sistema smanjuje se mogućnost greške ljudskog faktora, povećava transparentnost procesa, omogućava pretraživanje dostupnih imena za nove kompanije, prestaje obaveza objave registracije u službenim glasilima, što na kraju doprinosi značajnijim uštedama u vremenu i novcu za investitore, ali i javnu upravu.

Uvođenje integrisanog sistema za elektronsku registraciju privrednih subjekata je prvi korak u procesu digitalne transformacije usluga u BiH. Upravo digitalizacija i interoperabilnost jesu modeli kojim možemo povećati efikasnost javne uprave u BiH, unaprijediti poslovno okruženje i pružiti bolju uslugu investitorima poštujući kompleksnost političkog uređenja Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime