spot_img
spot_img

Од дефектолога до успјешног менаџера: Упознајте Драгану Милаковић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Жени, самохраној мајци, која тражи бољи живот у другом граду, градити каријеру у пословном окружењу резервисаном за мушкарце посебан је изазов.

Многи би рекли и немогућ. Наравно стереотипи су ту да се руше, а управо је то урадила Драгана Милаковић која је из родне Градишке, живот и успјешну каријеру изградила у Брчком.

По струци дефектолог, након само пар година рада у администрацији у фирми “Ријечки услужни сервис” попела се на највишу љествицу. Директорица је фирме са преко 100 запослених. Након што је освојила тржиште Брчко Дистрикта пословање шири на цијелу Републику Српску.

Разговарали смо са овом младом и енергичном женом која каже да су систематичност, упорност и добра организација кључ успјеха.

Можете ли укратко описати свој пословни пут од административне раднице до директорице?

То је прича која траје, ево већ 15 година. Кад сам се запослила, обављала сам административне послове типичне за било коју фирму. Због изразите систематичности и организованости, моји задаци су убрзо постајали све комплекснији. То је наравно стварало одличну основу за стицање најразличитијих искуства на пољу пословања фирме и бизниса уопште.

Такође треба знати да је данас бизнис администрација много више од пуког пискарања и да пружа могућност овладавања вјештинама које су више него добродошле кад се нађете на руководећој позицији. Као што рекох, мој посао у фирми кроз године се све висе ширио на активно учествовање у доношењу одлука, контролу пословања и управљање фирмом генерално. На позицију директора постављена сам прије 4 године.

Шта вас покреће? шта бисте савјетовали онима који имају идеју, који кораци и које вјештине су најважније у бизнису?

Мене конкретно покреће моја упорност, истрајност и вјера у оно што радим. Онима који имају идеју, а у старту у њу не вјерују, нека одустану. Они други, који вјерују, нека крену, за почетак малим корацима.

Школовали сте се за једну професију, дефектолога, а сад радите сасвим други посао. Мозете ли нека знања из струке да примијените у компанији којом руководите?
Како да не. Психологија је доминантна наука на смјеру који сам ја завршила. Та су ми знања генерално помогла у комуникацији са људима, а нарочито у остваривању квалитетних контаката са нашим пословним партнерима и са преко 100 запослених у фирми којом руководим, а такође и у превазилажењу и разрјешавању конфликата, ако бих до њих долазило.Шта бисте издвојили као највећи изазов за жене на лидерским позицијама и како се ви носите са препрекама на путу?
Ово је дефинитивно мушки посао у нашој средини. И мени као жени је потребан додатни напор да би успјешно савладавала препреке. На срећу, за сад је ипак много више савладаних препрека него падова.

Како сад усклађујете посао и породицу у односу на почетак каријере?

На почетку моје каријере сам била сама, а сад сам самохрани родитељ. То су потпуно два различита концепта живота. Ускладити мој садашњи приватни живот и посао који обављам је више него тешко, али уз добру организацију, све се постиже. У контексту овог питања, једино могу да кажем да је мој главни акценат на здрављу свих нас.

Шта бисте поручили женама мајкама које се двоуме – остати код куће и само бринути о дјеци или осим о породици градити и каријеру?

То је скроз лична одлука и произилази из унутрашњег бића сваког од нас. Мој пут је био овакав и не би ништа мијењала на њему. А, такође пружам пуну подршку мамама које остају кући да брину о својој дјеци.

Које услуге пружа васа компанија и ко је васа циљна група?

Наша компанија пружа све врсте услуга чишћења и одржавања. Наша циљна група су фирме и физичка лица који располажу отвореним и затвореним просторима најразличитијих намјена и димензија. Наша фирма за сад пружа услуге чишћења у области школства, здравства, телекомуникација и комуналног сектора. Али, свакако радимо на томе да што више раширимо спектар клијената којима ћемо пружати наше услуге.

Ситуација са пандемијом корона вируса је утицала на све сфере живота. Доста фирми је имало забрану рада, па тако и ваша. Шта сте учинили и шта чините да умањите насталу штету?

Да, као и сви, и ми смо претрпјели знатну штету. Са повременим и привременим враћањима у нормалу, ми смо покушавали да се прилагодимо и ускладимо. Сви ми, запослени у фирми се строго придржавамо свих мјера заштите и дајемо све од себе да пружимо свој маxимум у овим околностима.

Кад бисте се представљали пред матурантима, шта бисте рекли о себи?

О себи би прије свега рекла да сам увијек за учење и школовање. И њима бих поручила, без обзира у како тешким временима живимо, да што више уче, да праве што боље резултате, завршавају факултете и да што више граде себе интелектуално. Знање ти нико не може одузет и оно је увијек сигуран ресурс кад градиш свој пут.

За крај, подјелите са нама ваш животни мото.

Све велике промјене почињу малим корацима!

 

 

 

 

(sponzorisana objava)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img