Očekuju manje prinose nego lani: Poljoprivrednici u Brčko distriktu spremni za žetvu

Žetva pšenice i drugih ozimih žitarica kojom su zasijali oko tri i po hiljade hektara poljoprivrednici Brčko distrikta počeće ovih dana, ali zbog loših vremenskih prilika koje su pratile razvoj i sazrijevanje očekuju manji prinos nego lani.

Najviše zasijanih parcela, oko dvije i po hiljade hektara, je pod pšenicom.

Drago Novaković, poljoprivrednik i predsjednik Udruženja „Sava“ Brezovo Polje kaže da ova žitarica nije u najboljem stanju jer su je prvo pogodile obilne proljetnje kiše, a sada visoke temparature na kojima zrno naglo sazrijeva i gubi na kvalitetu.

– Iako smo pšenicu prskali porasli su korovi, pojavile su se i bolesti i ova žetva neće biti kako treba. Neće biti nekog velikog prinosa, a ni dobrog kvaliteta zrna – kaže Novaković i dodaje da je požeo nešto ječma, a prinos je oko četiri tone po hektaru, koliko očekuje i od pšenice.

Procjenjuje da, s obzirom na to da nisu u pitanju velike površine i da imaju dovoljno kombajna, žetva žitarica može biti završena u roku od desetak dana. Poljoprivrednici se nadaju da će kukuruz pod kojim je oko 7.500 hektara i oko čije su sjetve proljetos imali mnogo muke uspijeti da se oporavi.

– Tamo gdje je zasijan na vrijeme kukuruz je nakon perioda mirovanja malo krenuo. Uspjeli smo ga prihraniti i pogoduju mu česte smjene kiše i sunca. Jedino se plašimo tropske vrućine i vrelog vjetra koji bi ga spržio – kaže Novaković.
Ferhat Ćejvanović, šef Pododjeljenja za poljoprivredu u brčanskoj Vladi kaže da je stanje kukuruza raznoliko, zavisno od parcela, agrotehničkih mjera i rokova u kojima je posijan.

– Na parcelama na kojima sjetva nije obavljena na vrijeme poljoprivrednici su krajem juna uspjeli presijati kukruz sjemenom sa kraćem periodom zrenja – kaže Ćejvanović.

Ovdje vjeruju da će uprkos nedaćama sa sjetvom i ako ne bude suše ova kultura uspjeti da se oporavi. Voćnjaci su kažu u Odjeljenju za poljoprivredu u relativno dobrom stanju jer im pogoduje toplo vrijeme.

– Proljetos su najviše stradale trešnje i jagode, a šljiva će, kao najdominantnije voće koje se ovdje uzgaja, imati manji prinos ali će kvalitet biti bolji – kaže Ćejvanović. Pod voćnjacima je u Brčko distriktu oko 1.500 hektara od čega je hiljadi hektara pod šljivom.

Bez štete od leda

U proteklih desetak dana bilo je leda koji nije načinio veću štetu jer je djelovala protivgradna zaštita. Ugovor o pružanju usluge protivgradne zaštite zaključen je sa Protivgradnom zaštitom RS, a obezbjeđuje se sa 13 lasirnih rampi snabdjevenih sa oko 100 raketa za šta se godišnje izdvaja oko 150.000 KM.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime