spot_img
spot_img

OC Vermont: Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

spot_img
spot_img

Danas povodom 9. decembra koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije želimo da se osvrnemo na prethodnu godinu i rezultate koje smo postigli. Godina 2023. bila je po mnogo čemu specifična i sa mnogo situacija koje su zahtjevale hitnu reakciju.

Omladinski centar “Vermont” je kao i ranijih godina nizom inicijativa pokušao da doprinese da se situacija na polju borbe protiv korupcije poboljša ne samo na lokalnom nivou, nego i  šire. Na naše veliko zadovoljstvo, rad Omladinskog centra “Vermont” prepoznale su brojne međunarodne i domaće organizacije i svojim uključivanjem u neke od aktivnosti doprinijele da se one bolje realizuju i da se postigne više rezultata.

Sarađujući sa organizacijom Centri Civilnih Inicijativa imali smo priliku da upoznamo probleme i drugih zajednica na polju borbe protiv korupcije. Osim toga u saradnji sa našim partnerima imali smo priliku da unaprijedimo naše kapacitete i razvijamo iste u fleksibilnom maniru.

Podsjećajući se na prethodnu godinu moramo reći da turbulentna politička situacija, promjene na lokalnom tržištu rada, štrajkovi zaposlenih, nagli porast cijena svih roba i usluga samo su u fokus stavili nova polja borbe protiv korupcije i još jednom podsjetili na potrebu rješavanja već postojećih uskih grla.

Zakon o sukobu interesa Brčko distrikta BiH i pokretanje Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu te usvajanje niza strateških dokumenata pokazalo je da se Brčko distrikt opredijelilo za borbu korupcije.

Kroz usvojene dokumente prepoznaje se potreba uključivanja civilnog sektora u rad u ovoj oblasti što je ujedno i poziv svim organizacijama civilnog društva da se više uključe u samo ukazivanje na koruptivne radnje i prijavu istih kako bi se definisala “uska grla” te pokrenuo proces njihovog rješavanja.

Veliki napredak u radu na polju borbe protiv korupcije je i usvajanje same Strategije za borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH za koju se godinama lobiralo i na čiju potrebu se ukazivalo nizom inicijativa od strane građana, civilnog sektora pa i brojnih domaćih i međunarodnih organizacija.

Rezultati rada na polju borbe protiv korupcije na lokalnom nivou pokazuju se i kroz novi Zakon o budžetu Brčko distrikta BiH te Zakon o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH. Novi Zakon o udruženjima građana i fondacijama Brčko distrikta BiH te novi sistem finansiranja i sufinansiranja rada istih koji su proistekli iz istih i koji se konstantno dopunjuju su takođe produkt rada na polju borbe protiv korupcije.

Finansiranje i sufinansiranje neprofitnih organizacija sada se vrši isključivo putem javnih poziva čime je prostor za koruptivne radnje znatno smanjen, ali ne i ukinut.

Omladinski centar „Vermont“ je prije 4 godine pokrenuo i inicirao grupu „Transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ sa ciljem da doprinese pojačanoj borbi protiv korupcije u dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama. Unutar naših redova riješili smo se „loših“ organizacija, te je protiv nekoliko organizacija pokrenut i okončan istražni postupak za šta do Nove godine očekujemo da će Tužilaštvo Brčko distrikta BiH „podići“ i optužnice. Na ovaj način želimo pokazati da niko nije amnestiran od odgovornosti za koruptivne radnje, a dokaz za to je da smo spremni raditi na suzbijanju korupcije i u našim redovima.

U narednoj godini nastaviće se aktivnosti prijave korupcije, istražni postupci i slično kako za pojedince, neprofitne organizacije tako i za institucije. Očekujemo da će takođe, doći do „podizanja“ optužnice protiv još nekoliko neprofitnih organizacija i pojedinaca ali i članova Komisije za dodjelu sredstava neprofitnim organizacijama u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

Ovim putem jos jednom pozivamo sve građane, organizacije i institucije da se uključe u borbu protiv korupcije, da dignu svoj glas jer jedino zajedničkim snagama možemo suzbiti korupciju u našoj lokalnoj zajednici.

Idemo dalje…

S poštovanjem,
Omladinski centar „Vermont“
Damir Radenković, direktor

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img