OC “Vermont” obilježava Svjetski dan socijalne pravde

Omladinski centar “Vermont” svake godine obilježava 20. februar, Svjetski dan socijalne pravde. Prvi put je obilježen 2007. godine, kada je usvojen od strane Generalne skupštine UN-a, u cilju ujedinjena napora država u suočavanju sa siromaštvom i stavaranju svijeta jednakih šansi za sve.

Ovo je prilika da se ljudi širom svijeta ujedine za socijalnu pravdu na principima poštenja, jednakosti poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života. U vezi s tim Omladinski centar ”Vermont”, kroz dugi niz godina je obavio mnogobrojne aktivnosti u saradnji sa organizacijama Save the Children i GiZ (GmbH), od kojih itekako treba istaći projekat Socijalna prava za ranjive grupe (SoRi), kao i mnoge aktivnosti u prostorijama ”Dnevni centar”.

Svjetski dan socijalne pravde, prilika je da osvjestimo značaj posvećenosti ciljevima kao što su razvoj novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince. Samim time smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava, i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojiih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Prema privremeno ili trajno socijalno ugroženih društvenih skupima i pojedinaca treba i dalje graditi dostupnosti podrške i brigu kako se ne bi osjećali odbačeno.

- Reklama -

Iz OC “Vermont” pozivaju sve građane Brčko distrikta BiH da zajedno učinimo Svjetski dan socijalne pravde da bude svakodnevnica, i da usmjerimo svoje ciljeve ka razvoju i pružanju novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince, te da im omogućimo da se osjećaju korisnim i ravnopravnim članovima društva.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime