OC “Vermont” obilježava Svjetski dan Roma – posjete i donacije najugroženijima

Veliki dio pripadnika romske nacionalne manjine u našoj zemlji živi u veoma teškim uslovima.

Aktuelna epidemija za njih je samo dodatno opterećenje. Mala ili skoro nikakva redovna primanja, neinformisanost, loši higijenski uslovi, samo su neki od njih.

Aktivisti OC “Vermont” u sklopu koga je (do odluke o privremenoj obustavi rada zbog sprečavanja širenja epidemije) radio i Dnevni centar, danas su obišli neke od romskih porodica kojima su uručili i prehrambeno-higijenske pakete jednokratne pomoći, pridržavajući se mjera i propisa Odjeljenja za bezbjednost.

“Za nas je ovo samo nastavak aktivnosti na kojima svakodnevno radimo. U našoj organizaciji, takođe rade mladi i vrijedni romi. Naš Dnevni centar svakodnevno je posjećivao veliki broj djece. Budući da trenutno ne možemo raditi sa grupama, odlučili smo da ih posjetimo, simbolično pomognemo, te pružimo neki vid pomoći i solidarnosti u ovim podjednako teškim vremenima za sve nas”, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont iz Brčkog.

U mnogim porodicama, zbog nedostatka interneta i odgovarajućih računara, telefona ili tableta, djeca i ne prate nastavu, a roditelji se kažu, bore za komad hljeba.

“Supruga i ja sa petoro djece od kojih najstarije ima devet a najmlajađe, tri mjeseca, živimo u jednoj sobi. Do nedavno smo živjeli ili bolje reći preživljavali od sakupljanja sekundarnih sirovina. Sada nema ni toga. Skoro da nemamo šta da jedemo a o rukavicama i maskama i ne razmišljamo”, kaže Šaban Omerović iz brčanskog naselja Broduša.

Sličnu sudbinu dijele i njihove komšije.

Mehmed Salihović ima šestoro djece. Najstarija kćerka ima dvanaest godina a najmlađe dijete pet mjeseci. pored njih tu su i njegovi roditelji, braća i sestre tako da u jednom domaćinstvu živi njih četrnaestoro.

“Imam amidžu u Njemačkoj koji nam nekada pošalje nešto tako da nekako preživimo. Zahvalio bih se Vermontu, jer svaka nam pomoć, zaista dobro dođe”, naglašava Salihović.

Pored višečlanih porodica iz aktivisti Vermonta nisu zaboravili ni romski par iz naselja Prutače, koji se sprema za postupak vantjelesne oplodnje.

“Svakako da smo vam zahvalni za pomoć i podršku. Supruga i ja živimo u alternativnom smještaju. Upristojili smo ga koliko je to moguće”, priča Samir Hokić, koji se takođe do nedavno bavio preprodajom sekundarnih sirovina.

Na naše pitanje da li je pokušavao da aplicira na program za socijalno zbrinjavanje Roma, Hokić odgovara da se obraćao Centru za socijalni rad, ali da mu je rečeno da prednost imaju parovi sa više djece.

“Degradiraju te najprije zato što si Rom, a potom i zato što ne možeš imati djecu. Ne kažem, da se zbog lošeg ponašanja pojedinaca iz naše zajednice stvara negativna slika o svima nama. Srećom ima i svijetlih primjera. Jedan od njih, svakako je i Udruženje “Beba više”, koje nam preko svojih donatora pomaže da se ostvarimo u ulozi roditelja. Tek što smo prikupili novac i pripremili sve nalaze za put u Prag na kliniku, zadesilo nas je ovo”, kazao nam je Samir.

Paket pomoći aktivisti Vermonta uručili su brčaku Selmi Osmanoviću koji u neuslovnoj kući u veoma teškim uslovima, živi sa bolesnom majkom.

U proteklih deset dana Vermont je podijelio oko 250 paketa pomoći za ugrožene na području Distrikta.

Naglašavaju da će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u budućnosti.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime