OC Vermont: 60 stanova gradimo za Rome

Danas je u prostorijama Omladinskog centra „Vermont“ upriličen radni sastanak oko stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija i aktivnosti na pokretanju CEB II projekta.

Sastanku su prisustvovali poslanica u Skupštini Brčko distrikta Mejra Šečić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić sa saradnicima i predstavnik Omladinskog centra „Vermont“ Damir Radenković.

CEB II projekat je najveći projekat uklanjanja kolektivnih smještaja pokrenut 2012. godine u BiH.

Tekuća 2021. godina je prekretnica u implementaciji projekta CEB II kada je Brčko distrikt u pitanju zahvaljujući izuzetnom zalaganju poslanice Mejre Šečić.

Realizacijom planiranih aktivnosti, a na osnovu trenutnog stanja oko 60 Romskih porodica će riješiti svoje stambeno pitanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice na nivou BiH je danas nakon razgovora sa zvaničnicima Brčko distrikta upriličilo i individulani sastanak sa predstavnicom Romske nacionalne manjine u Skupštini te predstavnicima OC „Vermont“ kao organizacije civilnog društva koja radi na aktivnostima stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija.

Povod sastanka je Odluka Vlade Distrikta o realizaciji aktivnosti na projektu CEB II. Tokom sastanka razgovaralo se o tekućim pitanjima implementacije CEB II projekta te planovima za budućnost. Ministar Lučić tom prilikom istakao je da se sredstva moraju po hitnoj proceduri staviti u opticaj obzirom na bitnost tematike uklanjanja kolektivnih centara i obaveza koje Bosna i Hercegovina, a samim tim i Brčko distrikt imaju po ovom pitanju.

Istovremeno istakao je zadovoljstvo što je konačno došlo do sastanka koji OC „Vermont“ inicira već duži vremenski period apelujući na sve da se uključe u aktivnosti rješavanja stambenog zbrinjavana i zaštite ljudskih prava socijalno ugroženih kategorija.

Gospodin Radenković naglasio je da nakon realizacije niza aktivnosti na utvrđivanju trenutnog stanja oko potreba stambenog zbrinjavanja Romske populacije, te stanovnika kolektivnog centra na Prutačama, u protekloj godini počeo je aktivnije da radi na ponovnom pokretanju projekta CEB II. Istakao je i da konačno se nalazimo u situaciji da će Vlada da oformi Radnu grupu koja će biti zadužena za pripremu realizacije CEB II projekta što predstavlja veliki značaj i pomak u radu „Vermont“-a.

Na sastanku, konstatovano je, takođe, da postoji želja i sinergija djelovanja svih zainteresovanih strana na području Distrikta da se aktivnosti projekta CEB II u što kraćem roku realizuju.

Poslanica Mejra Šečić je naglasila još jednom da joj je izuzetno zadovoljstvo učestvovati u ovom procesu za koji se zalaže već duži niz godina, te da će uraditi sve što je u njenoj moći da se riješi pitanje Prutača koje godinama predstavlja problem u Brčko distriktu BiH.

Sastanak je bio dobra prilika za otvaranje pitanja saradnje između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, poslanice Mejre Šečić te OC „Vermont“-a i po drugim pitanjima koje se odnose na implementaciju politika i pravilnika o zaštiti ljudskih prava generealno, a posebno ljudskih prava nacionalnih manjina i socijalno ugroženih kategorija. Tim povodom, na sastanku, pokrenulo se i pitanje rada Vijeća nacionalnih manjina BiH i imenovanih prestavnika Brčko distrikta u istom.

Gospodin Radenković još jednom naglasio je da će OC „Vermont“ nastaviti da djeluje na zaštiti prava manjina i socijalno ugroženih kategorija i u narednom periodu te da poziva sve zainteresovane strane da se uključe kako bi rezultati bili što adekvatniji i značajniji za našu zajednicu.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime