Obnova objekata od kulturnog značaja u Brčkom

Unazad nekoliko godina Distrikt Brčko se kao lokalna zajednica aktivirao po pitanju obnove objekata od posebnog značaja. Nekoliko njih je završeno, nekoliko je u fazi sanacije i rekonstrukcije dok će  na velikom broju njih radovi biti  započeti tokom ove godine.

Nekoliko je projekata na kojima su radovi započeli prošle godine. Jedan od njih je zgrada pored bivšeg kombinata , na kojoj se radovi još uvijek odvijaju. Ugovor još uvijek traje te je za očekivati da u skorije vrijeme radovi budu privredeni kraju. Nakon nje na redu je zgrada bivšeg Samoizbora, a nadležni se nadaju da će uspjeti  do kraja riješiti imovinsko-pravne odnose, što je u ovom slučaju najveći problem.

- Reklama -

“Pošto je u Brčkom još uvijek u toku izlaganje, objekti nisu izloženi, još uvijek se to sve vodi u gruntovnim knjigama na starim vlasnicima. Ukoliko uspijemo pribaviti odobrenje za građenje ova zgrada bi trebala biti sljedeća. Nakon toga idemo na objekat u kome je smještena zlatara i Zagrebačka banka” rekla je Vesna Šadić, stručni referent za objekte od kulturnog značaja.

Obezbijeđen je i veliki dio sredstava za rekonstrukciju drugog dijela graditeljske cjeline Islahijet, koji je namijenjen za objekat gradskog teatra.

“On je u dosta lošem stanju. Projekat je izrađen, pribavljeno stručno mišljenje komisije iz Sarajeva. On je na listi zaštićenih objekata pa ćemo vidjeti kako dalje. Tu nam je uglavnom imovinski problem. Ukoliko pribavimo građevinsku dozvolu, u toku ove godine će biti odabir izvođača za rekonstrukciju tog objekta. Naravno, nemamo sva sredstva ali  u velikom dijelu bi postojeća svota novca mogla pokriti najveći dio konstruktivnih radova koji nam i jesu kritični, pa se nadamo da bi sljedećim usvajanjima budžeta bio predviđen i nastavak radova” rekla je Šadić.

Objekat koji je takođe u pripremi, te je objavljen oglas za izvođača radova, je Kula u Bijeloj.

“Za nju imamo pribavljeno mišljenje, imamo kompletan projekat i kule i avlijskog zida jer se radi o jednoj graditeljskoj cjelini koja, osim ovog dijela koji se vidi, sadrži i arheološke ostatke koji nisu istraženi i koji su izvan dometa naših mogućnosti, što bi  trebalo istražiti na nekom višem nivou. Ovo što od objekata još uvijek postoji to ćemo krenuti sa rekonstrukcijom. Nadamo se da će ovim budžetom biti izdvojeno još sredstava tako da možemo  završiti i taj projekat” kaže Šadić.

Iz Kancelarije za upravljanje javnom imovinom se nadaju da će biti riješeni i problemi imovinske prirode Krsmanovića zadužbine kako bi i taj objekat bio rekonstruisan kako zaslužuje.

“To je jedan jako lijep objekat koji je sad tretiran i kroz urbanistički projekat istorijskog gradskog jezgra i ambijentalne cjeline Srpska Varoš. Radi se ali je posao mukotrpan, zahtijeva puno rada i truda, prije samog izvođenja radova”

Pored svega navedenog u samom centru grada, na glavnom gradskom trgu, postoji objekata koji čekaju na sanaciju, poput nekadašnje samoposluge, gdje je najveći problem namjena.

“Mi ćemo u narednom periodu, u toku ove godine, pokušati izvršiti sanaciju ravnog krova, da se riješi problem prokišnjavanja zbog kojeg se taj poslovni prostor i ne koristi. Treba uskladiti prostorno-plansku dokumentaciju, namjenu objekta i mnoge druge faktore da bi znali u kom smjeru da idemo. Prvi korak je svakako zaštiti taj poslovni prostor od daljeg propadanja, a onda ćemo ići u pravcu da se on rekonstruiše, osposobi i stavi u upotrebu, zavisno od namjene za koju je planiran” kaže Vesna Šadić, stručni referent za objekte od kulturnog značaja.

Još jedna cjelina koja vapi sa sanacijom svakako je Zanatski centar u Brčkom za koji takođe postoji ugovor.

“U skorije vrijeme bi trebalo doći do realizacije i rekonstrukcije tog zanatskog centra u smislu popločavanja, rasvjete, odvodnje oborinske kanalizacije”

Sve to su značajni radovi za ovaj grad a kada budu okončani pružat će i ljepšu sliku i slati mnogo bolju poruku. Realizacijom ovih projekata bila bi otvorena mogućnost i za nastavak uređenja grada i u užem i u širem smislu.

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime