Obilježeno 135 godina JU “Ekonomske škole” Brčko

Obilježavanje Dana JU “Ekonomska škola” Brčko distrikta započelo je sinoć, izložbom brčanske Službe za arhiv, pod nazivom “Kroz tri vijeka: Od Tgovačke škole u XIX do JU Ekonomske škole u XXI vijeku” u izložbenom salonu Gradske vijećnice.

Zora Pajkanović, direktor škole kazala je da Ekonomska škola baštini tradiciju dugu 135 godina, a da je 1883/1884 godine počela sa radom prva Trgovačka škola u Bosni i Hercegovini, koja je ujedno i prva srednja škola u našem gradu.

Ona je posebno naznačila rad novinarske i literarne sekcije škole, zahvaljujući kojima jednom godišnje izlazi školski list Ekonomist, a u okviru Dana škole promovisana je Monografija o Srednjoj Ekonomskoj školi Brčko koja obuhvata period od 135 godina.

U okviru Dana škole za protekla dva dana organizovano je takmičenje iz matematike, engleskog i njemačkog jezika, kviz opšteg znanja i turnir u šahu.

Melika Pašalić, profesorica bošnjačkog jezika i književnosti i voditelj novinarsko-literarne sekcije naznačila je da je sekcija osnovana 2001. godine i da je svom radu pronašla blistave trenutke, sadržaje i dostignuća, kao društvenu vrijednost samoj školi, ali i Brčko Distriktu. Ona je, uz tehnološki i društveni napredak, naročito podvukla entuzijazam mladih ljudi angažovanih u sekcijama škole.

Tamara Lakić, učenica i član Foto-sekcije kazala je da s lakoćom usklađuje svoje nastavne i vannastavne obaveze, te pohvalila profesore i direktoricu Pajkanović, koji s ljubavlju vode sve sekcije škole.

O izložbi “Kroz tri vijeka: Od Tgovačke škole u XIX do JU Ekonomske škole u XXI vijeku”, koja u Vijećnici ostaje otvorena narednih 10 dana, prigodna obraćanja imali su Ćazim Suljević, šef Službe arhiva Brčko i Saša Klepić, direktor Arhiva BiH.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime