Obilježene 24 godine od stradanja porodice Isailović

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, političkih partija te predstavnika udruženja boračke populacije položili su danas vijence i odali počast u centru grada na mjestu gdje je porodica Isailović u proteklom ratu prije 24 godine smrtno stradala.

Od posljedica ranjavanja granatom stradala je dvadesetsedmogodišnja Svjetlana Isailović koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, njena kćerka Božana i svekar Božo Isailović.

- Reklama -

Vijenac je položio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je istakao da je danas jedan od najtužnijih dana kada se sjećamo nevinih žrtava.

“Često slušamo da predstavnici tužilaštva i pravosuđa obrazlažu svoje nepostupanje u ovakvim i sličnim događajima da je nešto bilo legitimna vojna meta. Ja postavljam pitanje: “Da li žena, dijete, trudnica, mogu biti legitimna vojna meta? ” Procesuiranje ovakvih i sličnih ratnih zločina je preduslov da bismo koliko-toliko zaliječili ratne rane i ne osvrtali se unazad, već da bismo koračali naprijed”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da ne treba praviti selekciju žrtava te izrazio nadu da ćemo imati priliku da obilježimo stradanje svih nevinih žrtava kako u Brčkom, tako i širom BiH, jer je to, kako je istakao, civilizacijski čin koji će smanjiti prostor za politizaciju i ostaviti širinu da možemo razmišljati o budućnosti.

“Žrtva je žrtva, bez obzira kom narodu pripada”, naglasio je Milić.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime