Obilježena slava manastira Svetog Arhangela Gavrila u Popovom Polju

Srbima je potrebno da se okupljaju, pogotovo na svetim bogosluženjima i onda će nas Bog i Crkva voditi kojim putem treba da idemo i šta nam je činiti. Zemaljski interesi idu zemaljskom logikom, širokim putem kako se kaže u Jevanđelju.

A Crkva kas neprestano poziva, kroz bogosluženja, molitvu, post i podvig, da idemo uskim putem spasenja. Mnogi bi rekli, zar nije lakše ići širokim putem. Jeste, ali to, često, nije dobar put i ne vodi spasenju, rekao je juče Episkop Fotije u svom obraćanju povodom krsne slave manastira u Popovom Polju kod Brčkog.

- Reklama -

Na praznik Svetog arhangela Gavrila manastir u Popovom Polju kod Brčkog je proslavio svoju krsnu slavu.

U popodnevnim časovima se sabrao veliki broj pravoslavnih Srba oko, zasad prvog i jedinog, manastira na područuju Brčko Distrikta da dočeka svog Episkopa, te zajedno sa njim učini trokratni litijski ophod sa krstom, litijama i ikonama.

”Srbima je potrebno da se okupljaju, pogotovo na svetim bogosluženjima i onda će nas Bog i Crkva voditi kojim putem treba da idemo i šta nam je činiti. Zemaljski interesi idu zemaljskom logikom, širokim putem kako se kaže u Jevanđelju. A Crkva nas neprestano poziva, kroz bogosluženja, molitvu, post i podvig, da idemo uskim putem spasenja. Mnogi bi rekli, zar nije lakše ići širokim putem. Jeste, ali to, često, nije dobar put i ne vodi spasenju”, rekao je Episkop Fotije u svom obraćanju povodom krsne slave manastira u Popovom Polju.

Po završetku litije, osveštani su slavski darovi, a zatim i slomljen slavski kolač sa ovogodišnjim kumom, Mladenom Đerkovićem iz Beograda.

U nastavku je organizovana svečana akademija u porti manastira sa bogatim kulturno umjetničkim programom kojoj su prisustvovali mnogi predstavnici političkog života iz Brčkog, Bijeljine i susjedni opština.

Između ostalih nastupila je i Milica Dosković, prvi sopran opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Milica je otpjevala pjesmu ”Na svetog Stefana rođena” po tekstu Preosvećenog vladike Fotije, a u nastavku i svima poznatu rodoljubivu pjesmu ”Ne znam” za koju je tekst napisao Goran Vitić.

Dalje smo mogli da čujemo i vidimo hor ”Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, KUD ”Joco Savić” Ilićka i Etno grupu ”Bosiljak”.​

Domaćin slave, sveštenik Kristijan Đokić, sa kumom i vjernim narodom potrudio se i upriličio trpezu ljubavi za sve prisutne.

 

 

 

(eparhijazt.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime